Кајмак или скоруп је млечни производ кремасте структуре, пријатног киселкастог укуса и својственог мириса. Добија се сакупљањем масноће која се накупи на површини куваног и охлађеног млека (крављег, овчијег, козјег и бивољег, или њихових мешавина), која ферментише неколико сати или дана (млади или стари кајмак).

Домаћи, српски кајмак проглашен је за нематеријално културно наслеђе Србије. Оно што му даје посебност и чар је чињеница да се у највећој мери и даље производи на традиционалан начин, у газдинствима брдско – планинских подручја Србије. Производња је занатска, ручна, без пуно помоћи технологије. Кувано млеко се разлива у плитке посуде, па се сатима чека да се „скине кајмак“. Од 10 литара млека се добија тек око пола килограма кајмака – и то је главни разлог зашто је овај производ „на цени“.

Нажалост, баш то га чини и једним од најатрактивнијих млечних производа за фалсификовање. Пијаце и продавнице су преплављене млечним производима налик кајмаку, заправо мешавином сира са нездравим, биљним мастима, који му не могу ни прићи по квалитету. Сви они се продају под именом „кајмак“ и тако се купци доводе у заблуду, па се таква трговина може назвати чак и преваром.

Илустрација: Од 10 литара млека се добија тек око пола килограма кајмака  и то је главни разлог зашто је овај производ „на цени“.

Па, како онда препознати прави кајмак, у мору фалсификата? Пре свега, по изгледу.

Млади кајмак је млечан, има тању кору, а боја му се мења – зна да буде различита у зависности од доба године! Рецимо, с пролећа је помало жућкасте боје, јер краве излазе на испашу, почињу да једу зелену траву па те природне боје прелазе и у млеко бојећи млечну маст. Негде половином лета кајмак опет добија бледо жуту боју јер се мења и исхрана животиња.

Са друге стране, лажни кајмак има дебелу кору на чијој се површини виде остаци од пене, и увек је беличасте боје.

Посуда у коју се прикупља прави кајмак увек садржи и доста млеча (млечавине), који се издваја из кајмака, док је посуда са „лажњаком“ сува. Уколико се такав производ остави неколико дана да „сазри“, нећете добити зрели, стари кајмак, већ масу налик на маргарин.

Други начин разликовања правог и лажног кајмака је додир. Наиме, сама структура ових производа је потпуно различита. Лажни кајмак се прави од млека у праху, воде, ретко сира, са додацима као што су густин, гриз, желатин и маргарин. Управо ти непотребни и непожељни састојци лако одају фалсификат. Наиме, када прави кајмак ставите између палца и кажипрста и протрљате двадесетак секунди, он ће се истопити и на прстима неће остати ништа осим млечне масноће, јер се лако топи већ на температури тела. Маргарин је термостабилнији, треба му више загревања да се отопи, па ће приликом трљања прстију остати зрнца која указују на то да је реч о патвореном производу лошег квалитета.

Извор: https://www.agrotv.net/kajmak-pravi-ili-falsifikat-naucite-da-prepoznate/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.