Средоземно, односно италијанско смиље (Helichrysum italicum) је култура о којој се у Србији говори већ више деценија, и то с разлогом. Наиме, права сорта смиља може бити идеална за узгој на нашим просторима, са знатно уносним резултатима.

У питању је биљка која обухвата више од 600 различитих врста, расте самоникло и вешто се прилагођава различитим условима, што је чини присутном широм света. Због изузетне сличности између врста, често је тешко разликовати их. На нашим просторима најчешће се може наћи неколико врста, од којих се неке узгајају у комерцијалне сврхе.

Helichrysum italicum – Ова врста често се налази у приобалним подручјима. Карактерише је нижи грм са препознатљивим цветовима жуте боје који задржавају свој изглед и након сушења. Листови су ароматични, а биљка се често користи у козметичкој индустрији због својих својстава.

Helichrysum arenarium – Друга позната врста названа пешчарско смиље расте на каменитим и пешчаним местима у близини обале. Ова биљка има интензиван мирис и длакаве листове, док су цветови жуте боје. Користи се и у медицинске сврхе због својих лековитих својстава и производње етеричног уља.

Helichrysum bracteatum – Ова врста, пореклом из Аустралије, позната је као сламната ружа због својих великих цветова. Често се сади као украсна биљка у баштама или саксијама на балконима. Захтева сунчано место и цвета од маја до јесени.

Helichrysum stoechas – Ова врста смиља добро подноси екстремне врућине и суве услове, најбоље успева на песковитим местима. Развија збијен жбун са жутим цветовима који имају јак мирис, а површина коју заузима је око ¼ м².

Helichrysum petiolare – Ова врста, пореклом из Јужне Африке, често се користи као висећа биљка у двориштима. Листови су сивкасто зелени са длачицама, а цвета крајем лета са белим цветовима. Позната је по слаткастом мирису.

Helichrysum pumilum – Најраспрострањенија у Африци, ова врста смиља, позната као успавани пас, има ниски жбунасти облик са тамно зеленим листовима и мањим цветовима на дугим стабљикама. Често се гаји као украсна биљка у вртовима.

Илустрација: У питању је биљка која обухвата више од 600 различитих врста

Узгој у Србији: прича Новице Шутића

Пре више од 11 година, Новица Шутић из Горње Мутнице код Параћина засадио је прве плантаже смиља испод Ртња, што је наишло на скептичност. Међутим, поднебље због судара медитеранске и континенталне климе и вулканског земљишта показало се изузетно погодним за смиље. Данас, захваљујући Шутићу, Србија је један од три највећа произвођача органског смиља у свету.

Сву количину убраног смиља прерађује у етерично уље, чија цена на светском тржишту износи од 400 до 1.400 ЕУР по литру. Шутић има потпуно заокружен процес производње смиља, а биотпад претвара у пелет који користи као гориво, стварајући циркуларну економију са нултом тачком отпада.

Његово предузеће, Саникула, активно узгаја и прерађује смиље. С обзиром на чињеницу да је још увек технички пионир у овом бизнису, Шутић још не може да да тачну процену колики ће бити животни век ове биљке у Србији. Рекао је да би смиље требало да траје између 10 и 15 година, али је потребно нешто мање од деценије да би се тај период прецизније утврдио.

Илустрација: Смиље се често користи у козметичкој индустрији због својих својстава

Без обзира на прогнозу о дуговечности ове биљке, она се већ после треће године узгоја може исплатити. Али треба имати у виду, упозорава Шутић, да улагања у производњу смиља нису мала. Како он наводи, она се крећу од 3.000 до 5.000 ЕУР по хектару.

– У првој години успете да покријете неке елементарне трошкове, а новац повратите и почнете да зарађујете у трећој. Наравно, све ово важи само за оне који знају шта и како треба да раде. Ми, сада, имамо велику производњу и у целом процесу, од брања до дестилације, ангажујемо 300 до 500 људи, зато што је у питању органски производ који се бере ручно. У овом тренутку имамо 12 запослених који су одлично обучени за десетилацију смиља и мислим да у остатку Србије, тренутно, не можете окупити толики број стручњака за ову делатност. Дакле, сав успех дугујемо добро уиграном и посвећеном тиму – каже Шутић.

Смиље се може узгајати за различите намене. Првенствено се користи за производњу козметичких препарата, а за украшавање башта или тераса често се бирају сламната ружа и биљка сладић. Најбоље успева средоземно смиље, због чега је највише заступљено на нашим просторима.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/4771498/ulaganje-u-smilje-i-do-5000-eur-po-hektaru-zarada-se-vraca

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.