Пијаце у Србији остају кључно место за снабдевање грађана свежим пољопривредним производима и представљају важан ослонац малим произвођачима који се суочавају са бројним изазовима. Горан Ђаковић, председник Удружења новинара за пољопривреду Агропресс, истиче да су пијаце не само центар трговине, већ и значајна конкуренција великим маркетима где су цене често више.

Продавци на пијацама примећују да купци најчешће траже салату, паприке, кукуруз и воће, при чему је квалитет производа од пресудног значаја. Иако су цене важне, многи купци су спремни да плате више за бољи квалитет. Међутим, пензионери и људи са нижим примањима често морају да бирају јефтиније опције, што их понекад усмерава ка маркетима где су цене ниже, али је квалитет производа упитан.

Цене основних намирница варирају у зависности од града. На пример, цена кромпира у Београду се креће од 60 до 190 динара, у Новом Саду од 40 до 250 динара, док је у Нишу од 50 до 120 динара. Сличне разлике примећују се и код других производа као што су црни и бели лук, те јабуке.

Ђаковић наглашава да је неопходно посветити већу пажњу произвођачима који своје производе пласирају на пијацама. Он истиче да би одсуство пијаца довело до монопола маркета и виших цена за потрошаче. Пијаце су, према његовим речима, не само место трговине, већ и подршка локалној економији и малим пољопривредним произвођачима.

Модернизација пијаца је кључна за њихов опстанак. Увођење могућности плаћања картицама и промоција локалних производа кроз дегустације и сарадњу са ресторанима неки су од корака који се већ предузимају. Ове иницијативе имају за циљ да привуку више купаца и подрже мале произвођаче у њиховом раду.

Упркос изазовима, пијаце остају срце пољопривредних тржишта у Србији, место где се сусрећу произвођачи и потрошачи, и где квалитет хране остаје на првом месту. Подршка малим пољопривредницима и наставак модернизације пијаца кључни су за очување ове традиције и обезбеђивање квалитетних производа за грађане.

Извор: РТС, ЗНАЊЕ ИМАЊЕ

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.