Зрела резидба се обавља у периоду мировања винове лозе, од опадања лишћа у јесен до бубрења окаца у пролеће наредне године. Време резидбе зависи од климатских услова. Резидба се може обављати током читавог периода мировања у условима топлије климе, где се не јављају јаки зимски мразеви.
У условима континенталне и умереноконтиненталне климе, резидба се врши у јесен или рано пролеће. У крајевима где се винова лоза зими загрће, резидба се обавља одмах након опадања лишћа. Непосредно пре загртања, прекраћују се ластари који ће се покрити земљом. Након пролећног одгртања, обавља се корекција јесење резидбе. У Србији, чокоти се загрћу само на песковитим теренима, у неким депресијама или речним долинама.
Илустрација: У случају повољних временских услова виногради се орезују и током зиме
У виногорјима Србије, јесења резидба почиње у другој половини новембра, примењује се у засадима великих комплекса винограда, где су велике површине под виноградима. Прво се орезују најотпорније сорте и засади на узвишењима, где су мразеви слабијег интезитета.
У случају повољних временских услова резидба се обавља и током зиме, како би се завршила до краја марта, пре бубрења окаца. У мањим виноградима, уобичајено је да резидба почиње средином фебруара на дан св. Трифуна (14.фебруара), заштитника и славе виноградара и винара. Обичај у потпуности уважава климатске прилике у нашим виногорјима, до половине фебруара јављају се јаки зимски мразеви, после наступа топлије време повољно за резидбу.
Тада се може прецизно утврдити здравствено стање и родност зимских окаца. То омогућује правилну резидбу и остављање потребног броја родних окаца за одређену висину приноса и квалитет грожђа у наредној вегетацији. Основни период резидбе у нашим условима јесте март и почетак априла, што износи 30-40 дана.
Коришћена литература Виноградарство др Драган Вујовић
Саветодавац Биљана Николић, ПССС Смедерево
Извор: ПССС