Бели лук је култура која се неоправдано све мање гаји у нашој земљи. Последњих двадесетак година Кина је преузела примат највећег светског произвођача као и извозника белог лука.Врло конкурентном ценом истиснула је домаће произвођаче са тржишта , да би данас дошло до апсурда , да се бели лук продаје по малопродајној цени вишој од 5 еура и ако је његова производна цена од 0,5 до 1 еура по килограму. Право је време да се бели лук поново почне гајити на већим површинама у Србији , а и фебруар је месец када се сеје пролећни бели лук , нешто ситнији и мање приносан од јесењег али далеко ароматичнији и дуготрајнији за чување.

Мање од размаженог пса, више од срчаног пса – сеоски пас

При сетви белог лука обавезно морамо водити рачуна о интродукцији сората из једног региона у други то јест гајити искључиво сорте из истих или врло сличних агроеколошких средина јер у супротном долази до великог пада у приносу као и до многобројних проблема у производњи. Најбоље је гајити домаће сорте и користити сертификован садни материјал јер је бели лук склон Вирусним и другим оболјењима што такође јако утиче на принос па је зато код нас просечан принос око 3,5 т , док је у западно европским земљама око 8 т а у САД и преко 18 т по хектару. Што се земљишта тиче бели лук захтева плодна и растресита земљишта са Производња белог лука довољном количином влаге нарочито у периодима клијања ( када најчешће Нема проблема) интезивног листања ( мај ) и формирања ченова у луковици ( јун ) када је неопходно заливање за сваки иоле бољи принос.

Што се плодореда тиче бели лук може доћи на исто место или после других лукова тек након 4-5 година , најбољи предусеви су му махунарке , стрнине , парадајз и паприка , а никако се несме гајити после кукуруза и шећерне репе ( због изузетне осетљивости на резидуе хербицида који се користе у овим културама). Основну обраду треба извршити обавезно у јесењем периоду када треба и унети око 400 до 500 кг НПК-8-16-24 а предсетвено почетком фебруара када се ствара растресити слој дубине 8-10 цм унети исту количину НПК-15-15-15. Према неким ауторима ,за принос од 12т по ха , бели лук из земљишта изнесе 99кг азота , 27 кг фосфора и 50 кг калијума по хектару, али у сваком случају за сваку озбиљнију производњу обавезно треба извршити хемијску анализу земљишта.У стадијуму интензивног формирања листова трба унети преосталу количину азота кроз прихрану каном. Обавезно треба водити рачуна да се пред сетву белог лука никако не врши ђубрење стајњаком јер у супротном долази до формирања луковица са већим садржајем воде што утиче на брзо кварење овако произведеног лука. Припрема белог лука за садњу врши се одабиром најкрупнијих ченова из главице . Погрешно је мишљење да само спољни ченови ваљају за садњу.

После разшчењивања главица ситни ченови се одбацују а крупни се третирају фунгицидима( цинеб , дитан ) у препорученој концентрацији у трајању 10- 20 мин након чега иде сушење и садња. Садња може бити ручна и машинска са напоменом да ручна садња даје више приносе и квалитетније луковице али је и скупља.Оптимални рок садње за јесењи лук је прва половина октобра а за пролећни лук друга половина фебруара а најкасније до 15. марта. Дубина садње зависи од величине ченова А битно је да је покровни слој 2-3 цм изнад врха чена.Код јесењег белог лука Растојање између редова је 40-50 цм а у реду 7-10 цм док је код пролећног 30-40 цм између редова а 6-8 цм у реду. Количина садног материјала је 1400- .1800кг по хектару за јесењи а 800 – 1400кг за пролећни бели лук.

Земљорадник и одликовани ратник који је свирао кларинет

Нега усева се састоји од прихрањивања, заштите,међуредне обраде и наводњавања .У рано пролеће врло важно је извршити међуредну обраду и тако успоставити правилан водно ваздушни режим битан за растреситост земљишта а тиме и правилан развој луковица.Сузбијање корова успешно се спроводи хемијским путем .После садње а пре ницања примењује се Стомп 330 ЕЦ ( 4-5 л по хектару ) , а касније у току вегетације Гоал у фази 4-5 листова у концентрцији 04-08л по хектару.Третирање против пламењаче врши се препаратима као што су Цинеб , Дитан , Ридомил и сл. Лукова мува се сузбија превентивним прскањем у фази 3 листа и поново после 15 дана. У нашим условима заливање је тако рећи неопходно у фазама интензивног пораста лишћа као и формирања луковице. Убирање белог лука врши се у почетној фази полегања када је лист још зелен уз обавезно подривање јер уколико дође до кидања листа доћи ће и до убрзаног сушења луковице. Повађени лук се оставља на парцели да се осуши а затим се плете у венце или на већим површинама одсеца лшће на 2 цм од луковице и џакира . Бели лук из пролећне садње се може чувати до 10 месеци, А из јесење садње до 6 месеци.

Дипл. Инг. М. Дамљановић

ПССС Чачак

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.