Након потписаних 28 споразума са кинеском делегацијом, Србија се спрема за трговину са партнерима из Кине, а један од најзапаженијих производа ће бити српска сува шљива.

Производ који се годинама продаје ван наших граница, а који је и у време Југославије био један од најтраженијих, сада ће бити у фокусу извоза из Србије. По речима агроекономисте Милана Пространа, некадашњи југословенски извоз у СССР тешко може поново бити достигнут, али је навео да Србија тренутно и те како има потенцијала да у овој бранши оствари запажен резултат.

– Изузетно је важна добра организација али и испуњавање чувеног ‘4К‘ услова, који подразумева пођеднако добар квалитет, квантитет, али и континуитет и наравно конкурентност. Све то заједно мора бити на заиста високом нивоу како би се задовољио кинески купац али и наравно сви други – рекао је Простран.

Илустрација: Србија је тренутно трећа земља у свету по произвиодњи шљиве

Он додаје да је овогодишње пролеће оставило недовољно јасну слику о приносима воћа у Србији али да су све индиције да ће година бити ‘мршава‘.

– Број стабала шљиве у Србији свакако није као раније, али је наша пракса производње овог деликатеса изузетно добра иако је изузет начин његове припреме који је у доба СФРЈ био популаран а то је сушење на буковини. Данашње сорте које се највише траже су америчка сорта стерлеј као и све чачанске сорте шљиве, иако је вероватно по квалитету маџарка и даље у предности с обзиром на своју аутентичност и квалитет, али је ипак свима јасно да се због развоја болести њена количина смањила и да се данас може наћи тек у околини Ваљева и Осечини, и још неким деловима западне Србије.

Због недостатка суве шљиве на светском тржишту Србија овај производ пласира за три евра по килограму, а код нас се гаји на око 72.316 хектара, док је просечна годишња производња око 450.000 до 500.000 тона. Највише се производи у Мачванском, Колубарском и Шумадијском округу.

Србија је тренутно трећа земља у свету по произвиодњи шљиве, а испред наше земље су само Кина и Румунија, а напредак на лествици продаје њене суве верзије узрокован је слабијим резултатима САД-а и Чилеа.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4390240/srpska-suva-sljiva-ide-za-tri-evra-po-kilogramu-kinesko-trziste-velika-sansa-kvalitet-je-neminovan-a-nas-proizvod-sve-pozeljniji

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.