Социјално предузеће “Раданска ружа“ из Лебана запошљава жене из маргиналних група које ручно праве домаће производе, ајвар и пекмез, по старим рецептурама без конзерванаса и других додатака. Удружење жена Ружа тренутно броји 30 чланица, а ове сезоне ће упослити још њих 20.

Њихови производи домаће радиности се састоје од воћа и поврћа, убраног на обронцима планине Радан, које пажљиво бирају и ручно прерађују, на обичним шпоретима у малим шерпама, у великој заједничкој кухињи.

Како изгледају ручно прављени домаћи производи имали смо прилику да видимо на Сајму пољопривреде у Новом Саду, који се одржава од 18. до 23. маја.

,,Имамо квалитет и подножје, где је најбоље и најквалитетније, и онда смо кроз пројекат који смо радили са ЕУ основали ‘Раданску ружу’ упослили пет жена и били убеђени да ће то трајати годину дана. Нисмо имали никакву визију за будућност после тога. Запошљавамо жене са инвалидитетом, самохране мајке и жене које никада нису радиле“, каже оснивач предузећа ,,Раданска ружа“ Стефан Денковић.

Илустрација: Ове године биће посла за 50 жена 

Удружење жена ,,Ружа“ постоји дуги низ година. Чланице удружења су се већ бавиле неким занатима, али нису имале жељену и потребну видљивост у друштву. Давне 2016. су почели да раде са пет жена, а сада броје скоро 30.

,,Ове године у сезони ћемо упослити још 20 жена и доћи ћемо до 50, а ту си и наше коперанткиње“, напомиње Стефан.

Осим конвенционалне имају и органску производњу, која је комплетни извоз за Швајцарску, Немачку и Аустрију. Производ њихове куће је ајвар, а у понуди имају и џемове. Палета производа им је широка.

Зелени ајвар и пекмез
,,Прошле године смо у наш асортиман увели зелени ајвар са вргањем. Боја је дискутабилна и људи немају поверење док не пробају. Имамо и пекмез – сви људи мисле да може да буде од кајсије и шипурка. Пекмез је џем који се пече у рерни, а једино воће које може у рерни је шљива“, наводи Стефан.

Жене које раде у социјалном предузећу ,,Раданска ружа“ су прошле обуку што се тиче рецептуре, коју строго чувају. Према Стефановим речима, они су заједница, једна велика породица и труде се да свака жена која дође код њих да се осети као код куће.

“Сусрео сам се са женама које су са 50 и кусур година у Ружи зарадиле своју прву плату и видео ту промену у друштву. Њен статус је одмах постао другачији и бољи. Ми немамо норму, немамо дан боловања од 2016. године“, каже Стефан Денковић.

Илустрација: Органску паприку сами узгајају

Социјално предузеће је од свог настанка присутно на сајмовима и у рекламама. Онлајн продаја после короне им је донела много доброг, а то поверљивост купаца.

Ручни производи жена из ,,Раданске руже“, могу се наћи у појединим маркетима и етно кућама, а такође раде и са хотелима и ресторанима.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/zene-iz-radanske-ruze-rucno-prave-ajvar-i-pekmez-neke-su-u-50-godina-zaradile-prvu/peygn5x

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.