За десетак дана требала би да крене берба кукуруза шећерца за кување на пољима Илије Новаковића (33) у Бешки који нам каже да шећерац ове сезоне мало касније доспева јер је сазревао при великим разликама у температури током дана и ноћи.

Пољопривредно газдинство Новаковић сеје ову културу већ 18 година, а Илија којег дели један испит од дипломе Електротехничког факултета, трећа је генерација у породици која производи кукуруз на великим површинама.

– У почетку смо шећерац посејали да се опробамо у новом пољопривредном производу који нисмо никада радили, и полако из године у годину све озбиљније смо улазили у посао, ширили површине и стицали све веће тржиште. Данас шећерац продајемо великим маркетима, кванташким пијацама, куварима и пијачарима – казао је за Дневник Илија Новаковић и додао да сеју и житарице и кромпир чије вађење је у току на пољима Новаковића.

Уједно је скренуо пажњу на то да је његов шећерац само за кување јер постоје посебне сорте које се сеју за индустрију.

Како је нагласио нашао се у шећерцу премда захтева велики труд и улагање. Тешко је, каже, произвести квалитетан клип.

– Чак и професионални пољопривредни произвођачи од броја посејаних сетвених јединица уберу свега 70 одсто квалитетног клипа.Треба знато погодити моменат брања, пошто зрно брзо постане тврдо и такав клип нико неће да купи.

Клип од 30 до 40 динара

Клип кукуруза шећерца тренутно се креће од 30 до 40 динара, али када крене сезона цена ће бити нижа – казао је Новаковић и додао да је ове године клип шећерац из пластеника кренуо са 100 динара, али да се временом цена спуштала. – Због коштања шећерац за кување постаје све интересантнији, али не међу професионалним пољопривредним произвођачима који знају какав рад мора да стоји за прву класу кукуруза већ привлачи пољопривреднике аматере, који сеју 10.000 до 15.000 сетвених јединица, да би поправили кућни буџет, имали за летовање или додатак на плату.

И улагања су истиче Новаковић огромна. -Треба око пола милиона динара по хектару за сетву, шпартање, ручно окопавање и брање…. Приноси се не рачунају по тонама већ по сетвеним јединицама. Кукуруз за кување сеје се у етапама током априла када је температура земљишта довољно топла, а клипови се беру током јула.

Етапна сетва је потребна да би род доспевао један за другим, што произвођачима даје могућност да лакше скидају род и да дуже имају намирницу за продају.Таква сетва и потрошачима добро дође јер шећерац могу да конзумирају по неколико месеци. Зато ће кукуруза за кување бити све до октобра – навео је Новаковић.

З. Делић

Извор: Дневник.рс

Foto: pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.