БАЊАЛУКА, ГРАДИШКА – Најава високих температура у фебруару не радује пољопривреднике, јер би воћке могле раније да крену са вегетацијом, што би могло да остави значајне посљедице на будућим приносима воћа, те би, уколико се настави, ово могла бити тешка година за воћаре, кажу представници њихових удружења.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истиче да високе прољећне температуре не погодују воћарима.

“Уколико би овакве температуре потрајале дуже, могло би доћи до тога да крену сокови из коријена стабла према гранама и ако опет дође до захлађења, може доћи до оштећења вегетационих пупољака”, казао је Маринковић.

Истиче да бојазан постоји, с обзиром на то да су температура ваздуха већ неколико дана изнад просјека, а и у наредним данима најављене су високе температуре за ово доба године.

“Уколико не добијемо сњежни покривач и веће количине падавина, воћари би могли имати велике проблеме, а самим тим и мање приносе и свакако да би ово могла бити тешка година за воћаре”, истиче Маринковић.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, истиче да због високих температура и најављених топлих дана у фебруару воћари не могу бити задовољни, те се надају да високе температуре неће потрајати.

“За воћарску производњу требало би да око 30 дана температура ваздуха буде испод 10 степени да би воћке имале нормалну вегетацију”, истиче Дојчиновић.

Илустрација: Топло време може да покрене сокове у стаблу па ако поново буде мраза долази до смрзавања  

Будући да су температуре изнад просјека, сигурно ће, наводи он, у наредном периоду бити и мање падавина, па самим тим биће и проблем са недостатком влаге у земљи.

Мирко Јокић, руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, казао је да већина воћних засада на подручју приједорске регије има добар родни потенцијал, а воћари треба да воде рачуна о правилној прихрани да би тако и остало.

Јокић се нада да ће засади задржати добар родни потенцијал и истиче да воћари треба да обаве прихрану минералним ђубривима са већим садржајем фосфора и калијума, а мањим садржајем азота.

“Воћари који нису обавили јесењу прихрану могу то урадити сада. Повољан је период прије падавина које су најављене половином мјесеца”, навео је Јокић.

Савјетовао је воћарима да прегледају родне пупољке и у складу с тим одреде количине ђубрива.

“Скрећемо пажњу на чињеницу да је у неколико протеклих година смањен ниво заштите, углавном због лоше откупне цијене воћа. Као посљедица редуковане заштите у засадима имамо појаву штеточина које раније нису биле присутне, као што је штитаста ваш”, објаснио је Јокић.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Moze-li-voce-prezivjeti-vremenske-oscilacije/815294

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.