Фацелија, својом медоносном привлачношћу и способношћу брзог раста, не само да нуди обилну пашу пчелама и повећава принос меда, већ се истиче и као изврсно зеленишно ђубриво. Ова биљка, кроз свој животни циклус, доприноси обнављању и обогаћивању земљишта, чинећи је корисном и за друге пољопривредне културе. Осим што задовољава потребе пчела, фацелија постаје неизоставан савезник свим пољопривредницима који желе побољшати плодност земљишта и придонијети одрживости својих усјева.

Фацелија (Phacelia tanacetifolia Benth) је једногодишња зељаста биљка из породице Борагинацеае, која води поријекло из земаља југозападне Сјеверне Америке и сјеверног Мексика а у Еуропу је донешена у XИX вијеку.

Фацелија подсјећа на коров, своју висину достиже између 60 и 90 цм, грана се већ у доњем дијелу стабљике. Гране су обликоване с мањим гранчицама које носе ситне цвјетове, а латице мијењају боју од љубичасте при врху до бијеле при дну. Коријен продире у дубину до 70 цм, и има значајну улогу у побољшању земљишта и обогаћивању азотом. Фацелија има коријење које ствара симбиотски однос с бактеријама познатим као азотофиксирајуће бактерије. Ове бактерије насељавају коријење и способне су везати азот из ваздуха, трансформисајући га у облик који биљка може користити.

Илустрација: Фацелија је једна врста корова али и природно зелено ђубриво за земљу

Када надземни дио фацелије буде одрезан или када биљка заврши свој животни циклус, коријење отпушта азот у земљиште. Овај процес се назива зеленишно ђубрење, што доприноси повећању плодности земљишта. Азот је кључан храњиви састојак за биљке, па овакав механизам помаже у обогаћивању земљишта и припреми истог за будуће усјеве.

Осим тога, коријење фацелије може допринијети и побољшању структуре земљишта, смањењу ерозије те због своје способности одбијања нематода у земљишту, и привлачењу осоликих мува (Syrphidae) који се хране лисним вашима, веома је погодна култура. Стога, Фацелија је корисна не само као медоносна биљка већ и као средство за очување и обогаћивање земљишта у пољопривреди.

Фацелија је прилагодљива биљка, нема великих захтјева у производњи. Показује преференцију према одређеним типовима земљишта, као што су чернозем, ливадске црнице, алувијум, али истовремено је способна успијевати и на различитим земљиштима.

Због ситног сјемена, има изражене захтјеве према квалитетно припремљеном земљишту за сјетву. Сјетва фацелије обично се врши крајем марта или чим временски услови то дозволе, у том периоду има довољно влаге уземљишту и још не креће интензиван раст корова, па их фацелија послије загуши те није потребно додатно окопавање или употреба хербицида која није пожељна у производњи меда. Поступак се обавља помоћу житних сијачица, а препоручена количина сјемена износи око 8 кг по хектару.

При узгоју фацелије за зеленишно ђубрење (сидерацију) сију се нешто веће количине сјемена.

Препоручује се проводити сјетву у интервалима од 15-20 дана како би се осигурала континуирана паша за пчеле од маја до септембра. Овај распоред омогућава да фацелија пружи стабилан извор хране за пчеле током различитих дијелова вегетацијске сезоне.

Илустрација: Ово је и медоносна биљка коју пчеле радо посећују

Ако се фацелија заоре у фази прецветавања, резултат у обогаћивању земљишта храњивим материјама може се упоредити с ефектом од уношења 25 тона стајњака на хектар земљишта.

Фацелија је изузетно отпорна на штеточине и болести, а њен коријен ђелује снажно токсично на нематоде, који су једни од главних преносиоца разних вируса. Ово посебно чини фацелију изразито интригантном за пољопривреднике, јер не само да побољшава, обогаћује, већ и ревитализује земљиште.

Фацелија се лако механички уклања, а у сљедећој години не постаје озбиљан коров у културама које се узгајају. С обзиром на своје повољне особине, фацелија се може узгајати у монокултури током више година, што је од велике важности у дугорочној одрживости земљишта.

Извор: https://pssrs.net/facelija-phacelia-tanacetifolia-benth-vise-meda-bolje-zemljiste/

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.