Вентилација у кошницама медоносних пчела има кључну улогу у очувању здравља и продуктивности пчелиње заједнице. Међутим, ова област често је мета расправа међу пчеларима. Док једни сматрају да вентилација штети пчелама јер се тако расхлађује кошница, други тврде да уз добру вентилацију кошница може доћи повећања приноса меда. Ко је у праву?

Пет разлога за добру вентилацију

Вентилација у кошницама има велики утицај на здравље, добробит и продуктивност пчела. Помаже очувању оптималних услова унутар кошнице и пружа подршку за успешно одржавање пчелињег друштва. Како објашњавају стручњаци добра вентилација унутар кошнице помаже пчелама да лакше испари вишак воде из нектара чиме се ствара више места за складиштење меда и повећавају приноси. Ваздух у кошници, као и у домовима људи, треба стално да буде у покрету. Колонија пчела најчешће се понаша као огромна лепеза или вентилатор јер машући крилима доприносе циркулацији ваздуха кроз кошницу уносећи нови и избацујући стари ваздух.

Илустрација: Кад машу крилима да осуше мед пчеле додатно праве вентилацију у кошници
Према речима стручњака постоји пет главних разлози зашто је медоносним пчелама неопходна добра вентилација кошница.

1. Регулација температуре
Пчелиња заједница одржава одређену температуру унутар кошнице како би омогућила оптималне услове за развој младих али и одраслих пчела. Добра вентилација помаже у одржавању стабилне температуре унутар кошнице спречавајући прегревање током лета односно претерано хлађење зими.

2. Контрола влаге
Влага је највећи непријатељ пчела а њен вишак који се задржава унутар кошнице може изазвати појаву буђи и гљивица које утичу на здравље пчела. Осим тога, мед изложен плесни губи на укусу и квалитету, није добар за употребу ни за људе ни за пчеле. До овога долази када се вишак влаге кондензује унутар кошнице. Због тога је добра вентилација кључна у избацивању сувишне влаге и одржавање унутрашњости кошнице сувом и здравом.

3. Квалитет ваздуха
Добар проток ваздуха у кошници помаже у елиминисању угљен-диоксида и других штетних гасова који се акумулирају током дисања пчела. Добра вентилација омогућава бољи проток и квалитет ваздуха који је пчелама неопходан.

4. Контрола болести и паразита
Вентилација може допринети сузбијању ширења болести и паразита у кошници. Повећани проток ваздуха може отежати развој и преживљавање одређених патогена који се преносе међу пчелама.

5. Смањење стреса
Недостатак вентилације може створити стресне услове за пчеле, што за последицу има смањене продуктивности и повећане агресивности. Добар проток ваздуха може помоћи у смањењу стреса и одржавању хармоничног односа унутар пчелиње заједнице.

Илустрација: Свака пчелиња заједница је другачија, па јој треба прилагодити и вентилацију кошнице/ ФОТО: Pixabay

Како побољшати вентилацију?

Ваздух у пчелињој кошници циркулише природно. Велики део ваздуха улази кроз улаз или доњу даску кошнице. Унутар кошнице пчеле стварају топлоту и влагу исто као и људи. Ваздух који окружује пчеле постаје топао од пчелињих тела и дисања, а затим се подиже до врха кошнице. Ово се не разликује од топлог ваздуха у вашој кући који се диже до плафона. Ако обезбедите отвор близу врха кошнице овај топао ваздух ће излазити напоље носећи са собом вишак влаге и загађиваче. Како устајали ваздух излази напоље тако свеж улази у кошницу на дну.
Ова циркулација ваздуха се дешава константно а може варирати у зависности од спољне температуре, броја пчела, ветра и влажности. Када пчеле активно машу крилима да осуше мед ваздух се креће још брже кроз кошницу. Не треба заборавити да је свака пчелиња заједница другачија и да вентилација зависи од врсте кошнице, климе, локалних услова, популације кошнице и изложености сунцу. Многи пчелари сматрају да хладноћа штети пчелама али заборављају да и превише топла кошница може бити опасна. Ако се кошница превише загреје може оштетити легло у развоју, растопити саће, пчеле ће више радити односно махати крилима што ствара додатну топлоту. Када повећамо вентилацију кошнице смањујемо оптерећење пчелама. Ево неколико начина на које можете побољшати вентилацију у кошници:

Додавање отвора

Повећате број отвора или прореза на кошници како бисте омогућили већи проток ваздуха. То можете постићи додавањем додатних отвора на врху, дну или са стране кошнице. Отвори не смеју бити превише велики како у кошницу не би улазили предатори.

Постављање мрежица за вентилацију
Ове мрежице могу бити постављене преко постојећих отвора како би се регулисао проток ваздуха, али и спречио улазак штеточина при чему ће се омогућити боља циркулација ваздуха кроз кошницу.

Употреба штитника
У питању су посебне направе које се могу поставити изнад улаза у кошницу како би се омогућила циркулација ваздуха. Они штите кошницу од кише и снега али и обезбеђују проток ваздух.

Поднице са решетком
Употребом подница са решеткастом структуром омогућавате да вишак влаге и отпад падну из кошнице, али и побољшавају вентилацију.

Редовно одржавање
Редовно чистите и одржавајте отворе за вентилацију како бисте осигурали да нису зачепљени воском, прополисом или другим материјалима.

Пратите услове у кошници
Пратите понашање пчела и температуру унутар кошнице како бисте утврдили да ли је вентилација довољна или је потребно додатно побољшање.

Илустрација: Вентилацију прилагодити потребама пчела/ ФОТО: Pixabay

Важно је напоменути да правилна вентилација зависи од временских услова и места где се кошница налази. Због тога је важно пратити потребе пчела и у зависности од тога прилагодити вентилацију.
Имајте на уму да су многа од ових решења за вентилацију најприкладнија за вруће време па их можете затворити кад дође зима, пише сајт Honey Bee Suite.

Избор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.