Технологија пољоприврдне производње напредује и развија се из године у годину. Нове сорте воћа и поврћа селектују се свакодневно а гајење неких биљака омогућено је на скоро свим местима и поднебљима чак и у условима који су до недавно били незамисливи.

Теоретски гледано ово је заиста могуће али оваква могућност крије и низ замки за које нисмо спремни.

Пољопривредници често желећи да зараде што више, своју производњу прилагођавају тржишту и крећу у производњу оних воћних врста за које постоји велика потражња али при томе немају у виду да не само у Србији већ и у другим земљама одређена поднебља дају одличне услове за узгој одређене воћне врсте а други терени и рејони су опет добри за неке друге које не успевају на првим.

Ма колико да вам ова реченица делује конфузно, састав земљишта, микроклиматски услови, просечна количина падавина и одређене експозиције терена су од кључне важности, па је због тога подручје Ариља идеално за малину, која је високо котирана у свету али само ако долази са тог подручја. И ја бих се са овим сложио али у пракси је слика нешто другачија.

Илустрација: Малина тражи одређене климатске услове

Власници капитала стеченог у другим пословима, све више желе да улажу у пољопривреду јер у њој виде бизнис и могућност за релативно брзо враћање уложеног новца па подижу засаде воћа понесени искуствима других, који су несумњиво деценијама у овом послу и одавно су проучили и превазишли све замке овакве производње у у ” фабрици под отвореним небом „што пољопривреда несумњиво јесте. Када биљке крену са развојем, јаве се проблеми у виду болести и штеточина за које најчешће нема лека. Настали проблеми скоро никога не занимају, па уложени новац, сав рад и труд пуцају као мехур од сапунице.

Пример који илуструје овакву слику је засад малине који је подигнут на подручју Рипња. Подручју које је идеално за повртарстсво, неке сорте воћа и сточарство. Малина се ту није никада гајила и поред тога што анализа земљишта можда даје добру основу уколико има оптимални састав свих макро и микроелемената. Али сва малина је пропала и није успела. Шта се заправо десило?

На дивљој купини деценијама се хране цикаде, врста Cycadetta montana и до скоро код нас није била економски значајна штеточина. Њена повећана присутност се региструје од 2012. године на малини и купини. Овај инсект полаже јаја у стабло. Приликом прављења места за полагање јаја пресеца стабло па ако дуне ветар оно се сломи.

Што се тиче пропасти малине у Рипњу, ова цикада је у том подручју присутна годинама али није причињавала штете јер гајене малине на већим парцелама није било. Подизањем већих површина малине постало је атрактивно за њу па се прнамножила.

Појавила се када је кренула берба када третирање инсектицидима не долази у обзир.

Илустрација: Цикада је врло опасна кад се појави у малини посебно у време бербе 

Дакле након полагања јаја у стабло, ларве се пиле и силазе у корен где настављају са исхраном и развићем, одакле излеће одрасла јединка и опет се циклус понавља. Велике површине су нападнуте и проблем је већ попримио знаке епидемије а још увек их је немогуће сузбити.

Неки стручњаци који су се бавили овом појавом тврде да успешно сузбијање ове штеточине није могуће.

Одсецање и уклањање грана са положеним јајима и њихово спаљивање јесте основна мера за редуковање бројности цикаде. Земљиште у реду треба редовно обрађивати и оно мора бити без корова, како се ларве не би скривале између коровских биљака. На смањење бројности штеточине утичу и природни фактори као што је продужено хладно и кишовито време у време излетања одраслих цикада. Такође на бројност штеточине, у мање значајној мери утичу и природни непријатељи попут ситних птица, корњача итд али ово су свакако недовољне мере борбе. Упознавање пољопривредника са сложеним сузбијањем штеточине јесте приоритет у овом моменту, јер се само правовременом применом појединих мера могу очекивати добри резултати.

Овај пример је илустрација приче са почетка овог текста. Дакле никоме није пало на памет да размисли да ли је у реду да се овде гаји малина баш због ове цикаде која је одједном добила обиље погодног места за исхрану и развиће.

Због тога, уколико планирате подизање било ког засада воћа, распитајте се на време да ли је можда неко пре вас то исто урадио па на крају одустао. Проверите због чега!

Извор: https://pupoljak.rs/2023/12/24/propast-maline/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.