Стручњаци верују да је будућност пољопривреде у вертикалном узгоју. Међутим, многи произвођачи се срећу са бројним проблемима који често доводе до затварања фарми. У последње време широм САД и Европе све више се затварају фарме за вертикални узгој поврћа управо због губитака.
Како је за AgFunder Newс објаснио Хироко Кога директор три најуспешније фарме за вертикални узгој јагода он је у цео посао ушао врло опрезно јер је из искуства јапанских узгајивача био свестан могућег промашаја.
– Знао сам да ће се и у Америци десити потпуно иста ствар као и у Јапану. Почетком 2.000 године Јапан је имао неколико стотина вертикални фарми широм земље. Људи ће били заиста узбуђени због технологије која се чинила врло одрживом и изгледала футуристички. А онда би се борили да докажу да је то одржив пословни модел. Данас скоро све те фарме су затворене – рекао је Хироко.
Како је објаснио све то изгледа сјајно али је економски неодрживо посебно на дуже стазе.

Илустрација: Већина узгајивача се одлучила за узгој лиснатог поврћа
Јагоде боље од лиснатог поврћа
Према његовом мишљењу прва грешка која је направљена јесте избор биљака за вертикални узгој. Већина фармера се одлучила за лиснато поврће којем није потребно опрашивање. Уместо тога он се одлучио за јагоде и данас америчком тржишту нуди скупе јапанске јагоде које се продају на комад. Недавно је његова компанија лансирала нову сорту названу Koyo бобице.
– Узгајање јагода је још увек неуобичајено у вертикалној пољопривреди, а веће размере овакве врсте производње су врло ретко заступљене у свету. Гледајући проблеме јапанских фармера одлучио сам да прескочим лиснато поврће и фокусирам се на јагоде зато што сматрам да је то воће са високом додатом вредношћу, већом зарадом па самим тим и исплативији модел пословања. Разлог зашто су јагоде узгајане на овај начин скупе, њихова вредност често је и пет долара по комаду, је чињеница да су јагоде један од најтежих воћних врста за узгој са стабилним темпом и квалитетом -рекао је Хироко.
Према његовим речима највећи проблем код узгоја јагода на вертикалним фармама је опрашивање.
– Вештачко ЛЕД осветљење на вертикалним фармама отежава сналажење пчела у таквом окружењу. Ово је и главни разлог зашто технологија вертикалног узгоја култура које цветају и траже опрашивање није много напредовало. Уколико не користите пчеле и ослањате се на ручно опрашивање, губите превише времена и новца, па економска рачуница нема смисла – додао је он.
Хироко је проблем опрашивања решио скупом апаратуром која је мешавина вештачке интелигенције, података које прикупља компјутер уз визуелно препознавање, а коју су они прилагодили сопственим потребама. Технологија за опрашивање коју користе даје им огромну предност у односу на конкуренцију јер је није лако набавити.
Међутим, ове машине су прескупе за обичне фармере зато је он уложио доста новца у истраживање опрашивања уз помоћ пчела у затвореном простору али још увек није задовољан резултатима.
– Заиста желимо да сазнамо да ли можемо да постигнемо савршено опрашили у затвореном простору. Када кажем „савршено опрашивање“, то није само 30% или 60% успешности мора да буде 90% или више да би то било економски исплативо – појаснио је Хироко.

Илустрација: Како одржати јагоду 12 месеци без пестицида за три бербе годишње
Како до три бербе годишње?
Према његовим речима опрашивање је само један од проблема који се може решити високом технологијом. Други проблем је како узгајати јагоде током целе године, односно имати три бербе уместо једне и то са истог жбуна.
– Ако бисмо успели то практично значи да бисмо зарађивали три пута више новца јер бисмо производили без престанка током целе године уместо четири месеца узгоја јагода на отвореном. Зато радимо истраживања како једну биљку јагоде одржати у животу 12 месеци и то без употребе пестицида а да при томе константно дају квалитетан род. Свако може да узгаја јагоде под ЛЕД лампом, али да ли то могу да ураде у довољном обиму и уз профит то је већ друго питање – рекао је Хироко.
Као веома важан аспект у производњи јагода на овај начин он је навео одабир сорте. Хироко се одлучио за неколико сорти јагода које се изворно гаје у јапанским планинама. Према његовим речима, одабрао је баш њих како би америчким купцима понудио другачије јагоде по укусу и текстури у односу на оне на које су навикли.
– Омакаса сорта даје вероватно најмекшу врсту јагода у САД. У почетку смо је продавали за 5 долара по комаду, а сад је цена 2,50 долара по једној јагоди. Koyo бобице, које смо сад уврстили у производњу, мало су киселије и чвршће па више личе на јагоде на које су навикли амерички потрошачи. Њихова цена је 15 долара за кутију од шест јагода – рекао је он.
Како је додао да, за сада, њихове јагоде могу да се наруче преко доставе или купе у ексклузивним радњама за продају хране које су намењене клијентима са дубљим џепом.
Хироко не спори да је цена његових јагода прилично висока али верује да ће се то кориговати.
– Ми смо још увек у раној фази производње и циљ је да сваки комад наших јагода буде високо квалитетан у сваком тренутку. Како се производња буде развијала тако ће јагоде бити приступачније по цени и начину пласмана. У перспективи желимо да их продајемо у сваком супермаркету по разумним ценама – закључио је Хироко Кога.
Његова компанија тренутно има три вертикалне фарме за узгој јагода и то две на периферији Менхетна и једну у Лос Анђелесу.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.