За ловце и љубитеље меса дивљачи фазан је краљ пернатих животиња. Месо фазана се сматра најукуснијим и најздравијим од све пернате дивљачи и одлично је за припремање бројних кулинарских јела. У питању је месо богато протеинима и са минималном количином масноће свега два грама на 100 грама меса фазана. Према речима нутрициониста месо ове дивље птице има изузетно благотворно дејство на људски организам и требало би га што чешће конзумирати.

Чврсто и укусно месо
Фазан (лат. Phasianus colchicus) је широко распрострањена врста дивљих птица из реда кока. Потиче из Средње Азије али је још у време античког Рима пренет у Европу. Сматра се да фазани и домаће кокоши имају истог заједничког претка. Ова птица насељава претежно шумарке, ливаде, пределе око речне обале, поља и њиве на којима се храни. Фазан је велика птица дужине око 90 цм, од чега половина отпада на реп. Распон крила је до 60 цм. Боја перја на глави и врату је зелена са ковним преливима. Прса као и стомак су му тамно црвене боје са попречним смеђе-црвеним пругама. Тежина фазана у дивљини је између један и два килограма. За разлику од мужјака женке немају живописан изглед. Коке имају мањи реп и једноставнију боју, најчешће су сивожућкасте боје са белосивим шарама и упола су мање у односу на мужјаке. Фазани су у Србији изузетно распрострањени најчешће у равничарским пределима и по влажним ливадама, редовно се гнезде па популацију контролишу ловци.

Илустрација: Коке имају мањи реп и једноставнију боју, а мужјаци живописније шаре

Фазан је добар летач на краћим релацијама, али и изузетан тркач на земљи.
Ово је врло прилагодљива животиња и најчешће се крије по њивама са усевима, док се ноћу скрива на дрвећу или у трсци. Има невероватно оштар вид и слух, а у стању је да сатима непомично лежи у шипражју све док не прође опасност. Храни се житарица, детелином, пупољцима и шумским бобицама, мада воли да једе и глисте, црве и разне врсте инсеката чиме заправо женке хране своје младунце након излегања.
Паре су у рано пролеће од половине марта до краја априла. Након парења кокица направи примитивно гнездо у земљи у које снесе између 10 и 18 јаја на којима лежи 24 дана. Сва брига о младунцима препуштена је женки.
Фазан има скелет са изузетно танким и ситним костима, готово без хрскавице. Има и танке кости ногу па није јасно како успева да трчи тако брзо. Месо фазана је доста чвршће и тамније у односу на пилетину. У питању је црвенкасто месо са додатком плаве боје заштићено изузетно меканом кожом.
Тамнија боја меса је последица активног кретања ове дивље птице која има много већи степен миоглобина у мускулатури него домаће, гајене животиње. Месо се састоји од финих, кратких, нежних влакана, чврсте и компактне конзистенције и слабо развијеног везивног и масног ткива зато је ова врста меса лако сварљиво. Месо фазана нема холестерол, има минималне количине масти и врло специфичан укус са шмеком дивљачи. Уколико купујете месо ове дивље птице обратите пажњу и увек бирајте млађе фазане до годину дана старости зато што је месо мање жилаво и много укусније.

Илустрација: Фазан је одличан летач али и тркач кад је на земљи

Еколошки чисто месо
Када је у питању нутритивна вредност меса фазана она се одликује богатством протеина чак 22, 7 посто на 100 грама меса. Ово месо је богато селеном, има чак 13 врста витамина и 19 аминокиселина. Не треба заборавити и да је ово месо еколошки чист производ, односно може се подвести под органску врсту меса зато што се фазани хране у дивљини.
Још од римским времена месо фазана се осим као храна користило и као лек. Препоручује се старијим особама као и онима који имају поремећаје нервног система, као и пацијентима са проблемима у варењу. Добро је уврстити га у исхрану трудница како би беба на најбољи начин искористила све бенефите овог меса током свог развоја у мајчином стомаку. Вековима се веровало да месо фазана има и афродизијачка својства и да подједнако успешно делује и код мушкараца и код жена, мада ово није и научно доказано.
Од меса фазана могу се припремити најразличитији специјалитети од супе до гулаша и паприкаша. Уколико желите да се решите јаког мириса дивљачи препоручује се да се месо неколико сати држи у пацу или га припремајте уз обиље зачина. Без обзира које јело да одаберете уз специјалитете од меса фазана одлично се слажу вина. Познаваоци препоручују пунија, слађа црна вина која ће нагласити укус дивљачи.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.