Од правилне неге зависи квалитет расада. У пластеницима, посебно при употреби великих количина стајњака, долази до стварања штетних гасова и водене паре. Превисока влажност, висока температура и смањена осветљеност биљака утичу на формирање нежних и издужених биљака које су подложне нападу болести. Зато је неопходно заштићени простор за производњу расада свакодневно проветравати. Када су хладни и ветровити дани проветрава се краткотрајно у најтоплијем делу дана (1 х), а током топлих, пролетћних дана проветрава се јаче. Најчешће се у производњи срећемо са болешћу – полегање расада а кога узрокује патоген Pythium spp.

Током производње расада овај патоген може проузроковати значајна оштећења на младим поницима при гајењу расада. Почетни симптоми су у виду воденастих пега које се увећавају, постају мрке боје и на крају ткиво се сасушује и некротира. Захваћено стабло младог поника у зони кореновог врата увек је тање од здравог дела, те се на том делу и савија оболела биљка расада те полеже.

Илустрација: Паразити се лако преносе са биљке на биљку

Ако су услови за развој паразита повољни ( доста влаге, густ склоп, слабо проветравање ) он се брзо преноси са биљке на биљку. На оболелим деловима биљака примећују се кончасти мицелијум беличасте боје који се протежу до површине земљишног супстрата и на крају се завршавају са мехурићем у који су смештени репродуктивни органи ове гљиве који сазревањем постају способни за нове заразе младих биљака. Полегањем биљке брзо вену зараза се шири на здраве биљке у расаду и то проузрокује нагло пропадање расада.

Мере за сузбијање : не правити велику густину током сетве, не превише заливати, редовно проветравати заштићени простор у којем се гаји расад.

Хемијске мере борбе : заливање после сетве а пре ницања расада са препаратом на бази a.m. propаmokarb hidrohlorid ( BALB) у дози примене 0,2%. На 10 л раствора 20мл фунгицида, и са овом количином залити 6-8 м2 површине расада. Захваљујући добром усвајању путем корена, као и израженој покретљивости ксилемом у наџемне делове, препарат на бази a.m. propаmokarb hidrohlorid представља основу заштите расада поврћа од гљивичних проузроковача болести.

Дипл.инж. Славица максимовић, ПССС Шабац

Извор: ПССС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.