До пролећа, барем оног календарског, остало је још мало времена, па већина баштована већ припрема земљу за пролећну сетву и садњу, док су ране врсте поврћа као што су рани лук или грашак већ засађене почетком марта. Овог пролећа приликом сетве у башти могли бисте да размислите о неким природним средствима за ђубрење и заштиту које су вам на дохват руке. Једна од потпуно неискоришћених а важних материјала је љуска од јајета. Процена је да сваки човек годишње поједе око 200 комада јаја. Након што разбијете јаје како бисте направили кајгану већина људи љуске баца у канту за ђубре. На овај начин бацате врло важне хранљиве материје које могу помоћи вашим биљкама у башти.

Љуска од јаја је богата калцијумом, али и другим минералима као што су фосфор, калијум, магнезијум и натријум и најбоље је природно ђубриво. Може да се искористи и као додатак калцијума у сточну храну, али и на бројне друге начине посебно у башти.

Агробизнис магазин вам доноси неке од најкориснијих начина како можете да употребите љуске од јаја у башти.

Природно ђубриво

Љуска од јаја богата је калцијумом који је неопходан у земљишту за правилан раст и развој поврћа. Е сад се поставља питање како чувати љуске од јаја, а да се не усмрде. Јеноставно. Оперите их у води и оставите да се добро осуше па ће се непријатан мирис покварених јаја нестати. Можете да их измрвите и пре него што започнете садњу у леју убаците танак слој измрвљених љуски, одозго додајте земљу па тек онда садите поврће. На овај начин обезбедићете земљишту али и биљкама неопходан калцијум. На овај начин снижава се и киселост земљишта што већина биљака не воли, а тло ће бити више алкално и погодније за раст више врста поврћа. Нижи нивои пХ у земљишту помажу биљкама да апсорбују више хранљивих материја и такође делује као репелент на елементе који могу бити токсични за биљке. Пре употребе љуске од јаја требало би да проверите да ли поврће које планирате да засадите више воли кисело или алкално земљиште како не бисте постигли контраефекат уколико им више прија киселије тло.

 Спречавање трулежи

Љуске јаја су добре за спречавање трулежи која се најчешће појављује на крају цвета.Одређене биљке, као што су рецимо тиквице, плодове развијају директно из цвета. То је уједно и највећа опасност од појаве трулежи већ у заметку плода, а црне мрље које се појављују су заправо последица недостатка калцијума у земљишту. Трулеж на крају цвета значајно утиче на биљке и смањује њихов укупан принос.

Вода од љуске јајета

Није само љуска од јаја добра за башту, добра је и вода у којој су се кувала јаја. Или једноставно направите сами ову воду за заливање. Довољно је да у посуду сипате око четири литре воде и унутра убаците чисте љуске од 10 комада јаја. Оставите да преноћи, извадите љуске и овом водом млечног изгледа заливајте поврће. Препорука је да се користе око две шоље течности једном недељно. Ово можете примењивати у башти за угој биљака на отвореном, али и у пластеницима, чак и за собно цвеће. Вода од љуске јајета се може чувати у затвореној посуди на собној температури за каснију употребу.

 Борба против штеточина

Љуске од јаја су одличне и у борби против штеточина посебно кад су у питању пужеви голаћи који могу да нанесу огромну и ненадохнадиву штету у башти. Да бисте спречили ове штеточине да униште ваш труд и поврће крупно измрвите љуске од јаја и поспите око поврћа. Оштре ивице љуске држаће пужеве голаће даље од ваших биљака.

Бројна истраживања су показала да калцијум из љуске јаја не само што помаже у одржавању Пх земљишта на оптималном нивоу како би подстакао раст и развој поврћа, већ помаже у јачању ћелијских зидова биљака што подстиче снажан раст. Од љуске од јајета неће имати корист само лиснати делови биљака и плодови, већ минерали подстичу раст корена, помажући његовом јачању а јак корен је предуслов за здраву и јаку биљку која ће дати максималну родност и квалитетан плод, пише сајт Southern living

Извор: АГРОПРЕСС

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.