Недавна објава на друштвеној мрежи “X” подигла је буру међу грађанима да се запитају: да ли на нашим ливадама расте цвет од кога се прави најскупљи зачин на свету?
Шафран је у свету познат као најскупљи и најтраженији зачин. Да би се добио један грам, потребно је чак 200 цветова, тј. тучкова, па је цена грама 40, до 50 евра.У Србији расте око 20 врста шафрана, напомињу стручњаци. Реч је о ранопролећним луковичастим врстама које красе планинске пашњаке и падине у рано пролеће.
Није шала да се по Новом Саду проноси да су се неки “дали у истраживање” Фрушке Горе, баш због шафрана.
На западном делу Фрушке горе пре неколико година први пут су запажени примерци ове биљке, али реч је о шумском шафрану (crocus tommasinianus)!
На местима где расту, увек их има у великом броју, а боја цвета је различита у зависности од врсте.
“Ову врсту неки зову “мразовац” и она је отровна као и већина других врста. Прави, јестиви шафран у природи не успева на мање од хиљаду метара надморске висине. Јестиви шафран (Crokus sativus) од кога се добија скупоцени зачин, цвета у октобру и у новембру зависно од године до године”, рекли су нам добри познаваоци ботанике и упозорили грађане на опасност.
У Србији, подсетимо, породица Николић на породичном имању у селу Тамнич код Неготина гаји шафран.
Високу цену зачина оправдали су специфичним и тешким начином “производње”.
Цвет шафрана, како су објаснили, треба убрати истог дана када се расцвета, јер ако се остави за следећи дан, нема никакву вредност. После брања, пажљиво треба одвојити тучак, од кога се зачин и прави, а читав процес се обавља ручно јер не постоји машина која је способна да обави тај деликатан посао.
Извор: https://www.espreso.co.rs/vesti/ekonomija/1530191/za-200-cvetova-zaradi-se-50-evra-u-srbiji-ova-biljka-itekako-raste-a-srbi-od-nje-prave-dobar-biznis