ЕЛЕМИР: Соња Михајлов је власница фарме крава у Елемиру и пуне 22 године она и њен супруг баве се млечним говедарством. Тренутно у штали имају тридесетак грла, 18 је крава на мужи, а остало су јунице и телад.
– Мој супруг је одувек волео краве и док је био запослен, производња млека нам је била додатни приход. У једном моменту смо одлучили да региструјемо газдинство и некако је било логично да његов носилац будем ја. У међувремену је и супруг престао да ради, тако да смо сада обоје посвећени млечном говедарству – прича Соња Михајлов.

Баве се искључиво производњом млека, а испоручују га београдском „Имлеку”. Сарадњом су презадовољни и, захваљући томе, успевају пристојно да живе од свог рада.

– Краве су нам у штали, не иду на пашњак. Сматрамо да у штали можемо да им обезбедимо довољне количине хране а пре свега воде, како би млеко било екстра квалитета, какво се од нас тражи и какво испоручујемо – додаје Соња.

На платформи „Млекомап”

Фарма Михајлов нашла се и на платформи „Млекомап“ која постоји од ове године, али за сада нема много интересовања.

– Изгледа да ми још нисмо спремни за овакав вид продаје и куповине. Јавила нам се једна Београђанка која нас је нашла на „Млекомапи“, а била је у близини, па је од нас купила млеко. И што је још занимљивије, нашла нас је једна комшиница из Елемира, која није ни знала да продајемо млеко. Без обзира на све, мислим да је платформа на којој би се нашли мали произвођачи одлична идеја, као што мислим и да су млекомати одлична идеја. Само је код нас потребно више времена да заживе – закључује Соња Михајлов.

Радни дан од 4 сата ујутру до 20 часова

– Ујутру од 4 до 8 – 8.30 часова чистимо шталу и муземо краве. Кад то завршимо, следи пауза до 15 сати, па онда све испочетка. И тако 365 дана у години. Нема ни одмора ни празника. Али, ми то волимо и не жалимо се – истиче Соња.

Михајлови не планирају да повећају број музних крава јер, како кажу, за то би им била потребна додатна радна снага, коју је данас немогуће наћи.

– Нашли смо нашу меру. Дневно предамо 400 литара млека екстра квалитета и јако смо задовољни сарадњом са „Имлеком“. То нам омогућава пристојан и нормалан живот – истиче наша саговорница.

Не планирају да повећају број музних крава јер, како кажу, за то би им била потребна додатна радна снага, коју је данас немогуће наћи
Михајлови не производе сир нити млечне производе, а извесну количину млека продају муштеријама у селу.

– Имамо сталне муштерије које су презадовољне нашим млеком. Кажу да може да стоји у фрижидеру и недељу дана, а да се не поквари, што је знак колико је квалитетно. Већу потражњу смо имали само кад је била несташица млека у продавницама – напомиње Соња.

Ж. Балабан

Извор: ДНЕВНИК

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.