Произвођачи јабука у Срему привели су крају резидбу јабучастог воћа, једну од најважнијих агротехничких мера у овом периоду године.

У воћњаку у Новом Сланкамену орезивала се сорта ајдаред. Вредни домаћини су већ завршили резидбу већине сорти, а са нама је био Борис Драча, произвођач јабука и власник овог воћњака.

“Имамо пет сорти јабука: гала, златни делишес, црвени делишес, грени смит и ајдаред. Игром случаја, резачи су оставили ајдаред за крај. Очекујемо да ће резидба бити у потпуности завршена за седам до осам дана”, рекао је Драча.

Како је додао, воћари су помно пратили временске прилике, јер су превисоке температуре у фебруару могле покренути биљку и довести до раног развоја пупољака, што је повећавало ризик од измрзавања у марту и априлу.

“Било би добро да овакве јутарње температуре потрају, јер ако се пупољци прерано отворе, јутарњи мразеви могу направити велику штету”, објаснио је Драча.

Резидба је била кључна агротехничка мера која је директно утицала на принос и квалитет плода. “Све је битно у воћарству, али ово је основа. Ако се правилно уради, стабло ће бити добро припремљено за сезону и дати квалитетан род”, истакао је Драча.

Након резидбе, уследила су редовна прскања ради заштите биљке, додавање ђубрива и остале мере које су требале да обезбеде добар принос. Воћари су сада са стрпљењем чекали пролеће, надајући се да ће временске прилике бити на њиховој страни.

Извор: https://youtu.be/9m3r_vv9Caw?si=NcOxPrUL94T9-Wsk

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.