Сава Граорац из Ковиља већ годинама узгаја мангулице, а од њиховог меса производи првокласне сухомеснате производе. Његови деликатеси препознати су како међу купцима, тако и од стране надлежних институција, што је Сави донело бројна признања и награде.

“Ја сам Сава Граорац, одгајивач мангулица. Производимо све сухомеснате производе искључиво од њиховог меса. Живот на селу? Опуштен је, без стреса. Имам 70 година и, хвала Богу, живимо лепо. Свиње гајимо већ 15 година и добро је,” истиче Граорац.

Сава Граорац

Сава узгаја посебну сорту – мађарску мангулицу, познату и као “ласо мангулица”. “Оне су беле, коврџаве као овце. Лети је било тешко. Свакодневно сам их поливао по два пута јер су температуре достизале преко 40 степени. Ипак, успели смо да их очувамо,” каже Граорац.

Суша је ове године имала велики утицај на производњу, а посебно на цену хране за свиње. “Цене кукуруза и жита су ниске, а приноси мали. За сточаре је ситуација и даље тешка, али моји производи задржавају сталну цену. Важно је одржати квалитет,” додаје он.

Ова година је донела и неочекиване изазове. “Од априла па цело лето нисмо имали прашење. Никада ми се то није десило. Мислим да је врућина пореметила репродукцију. Ипак, сада је кренуло и биће прасића,” објашњава Граорац.

Квалитет меса и производње

Мангулице Саве Граорца хране се природном храном без додатака и премикса, што даје месу врхунски квалитет. “Њихово месо је потпуно другачије структуре. Када га печете, не смањује се. Њихова масноћа је лековита, што потврђују и лекари,” наглашава он.

Производња је у потпуности заокружена. Савин син активно учествује у раду на имању и припрема чак десетак специјалитета. “Много продајемо кући, а суботом сам на пијаци у Ковиљу. Имамо своју клијентелу и маркетинг нам није потребан,” додаје Сава.

Ракија од дуда – несвакидашњи производ

Поред мангулице, Сава производи и ракију од дуда, што представља јединствену комбинацију. “Дудови добро рађају. Печем и ракију од трњина, која је такође реткост. То су здрави, еколошки производи који доприносе нашем бренду,” закључује Граорац.

Сава верује у одрживост малих пољопривредних домаћинстава и значај преношења традиције на млађе генерације. “Желим да мој син настави овај посао и да сачувамо све што смо створили. Село нуди много могућности за креативност и иновације, али је потребно да млади препознају те вредности,” истиче он.

Извор: Плодно и родно, Б92 – Драган Панић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.