Жетва пшенице ових дана кренула је у пуном обиму. Тамо где је род пре захлађења већ скинут, ратари су углавном задовљни приносом и квалитетом зрна, што је мимо очекивања, јер су сазревање хлебног зрна пратиле блага зима и пролећна суша.

Међутим, солидни приноси не прате и адекватну цену новог рода. Опет је на тржишту иста ситуација као у протекле две године: пољопривредници су незадовољни ниском акотном ценом новог жита, које вреди сада у жетви 19 и 20 динара по килограму и не покрива трошкове производње.

На Продуктној берзи Нови Сад килограм пшенице из 2023. године продаје се за 20,5 динара без пореза на додату вредност и 22,55 динара са ПДВ-ом. Истовремено у предузећу Жито Бачка нови род откупљују по акотној цени од 19 динара, с тим што на легар не примају жито испод 10,5 протеина и оно испод 71 хектолитарске масе. Аконтна цена значи да је то само почетна, док ће се еконачна одредити касније и то зависно од ситуације на тржишту.

Као прошле и претпрошле године, трговци житом по ниској цени откупљују нови род, јер добро знају да се већина пољопривредника задужила за репроматеријал и мора да се раздужи чим скине род (ратар Мирослав Матковић)

По истој цени или са минималном разликом у коштању и други откупљивачи примају ново хлебно зрно. “Агромаркет” је за нови род пшенице одредио аконтацију од 20 динара по килограму.

Ратар из Суботице Мирослав Матковић изјавио је за “Дневник” да је акотна цена од 19 и 20 динара далеко испод производне цене коштања пшенице и да ново жито треба да буде бар 28 динара са ПДВ-ом, уколико просечан принос буде 3,5 тона по јутру.

Саопштење Министарства поводом састанка са Удружењем одгајивача свиња

– Као прошле и претпрошле године, трговци житом по ниској цени откупљују нови род, јер добро знају да се већина пољопривредника задужила за репроматеријал и да мора да се раздужи чим скине род. Зато ће опет они који држе силосе имати одличну зараду, пошто ће највећи део нове пшенице купити по цени испод произвођачке, а земљорадници бити на губитку – казао је Матковић.

И Задружни савез Војводине, као и пољопривредници, сматра да нови род пшенице вреди више. На сајту су објавили да треба да стаје 29,63 динара по килограму ако на пољима буде жита у просеку од 5,5 тона по хектару. До рачуна су дошли на основу трошкова производње, који су износили по хектарту скоро 163.000 динара (162.975,68). Тржишна цена пшенице рода 2024. године још увек није формирана, док је тржишна цена пшенице рода 2023. године (са којом се трговало у последњим недељама) знатно нижа од цене коштања производње пшенице рода 2024. године, на основу чега се може очекивати да и откупна цена пшенице овогодишњег рода буде формирана испод цене коштања производње, у време жетве и непосредно након жетве.

Управни одбор Задружног савеза Војводине предложио је да се обезбеди хитна интервенција државе на тржишту кроз обезбеђивање дугорочне мере субвенционисања камата на кредите код пословних банака, ради смањења каматних стопа за пољопривредне кредите на ниво од 1–2 процента, што би ублажило недостатак новца у примарној пољопривредној производњи у време жетве пшенице и омогућило произвођачима и задругама да покрију трошкове производње и жетве. Тиме би стекли и могућност да одложе продају пшенице рода 2024. године до стварања бољих тржишних услова за продају пшенице по ценама које би покриле трошкове производње.

Наведену меру Задружни савез Војводине предлаже у дужем временском периоду – још од пролећне сетве 2023. године, јер је још тада била неопходна, а предлог је понављан и касније, у току 2023–2024, као начин да се лакше премости изузетно сложена ситуација у примарној пољопривредној производњи.

Треба уредба подстицају за декларисано семе

Задружни савез Војводине поновио је захтев одраније да се хитно донесе уредба за субвенционисање куповине декларисаног семена за пољопривредне произвођаче и земљорадничке задруге. То доношење раније је најавило Министарство за пољопривреду, шумарство и водопривреду, али још није реализовано.

З. Делић

извор: Дневник.рс

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.