Европски пчеларски савез (ЕБА), чији је члан и српско удружење СПОС, издао је алармантно саопштење за јавност поводом Светског дана пчела. Овај дан се, како је наведено, обележава у најтеже време за пчеларство у овом веку.

– Тржиште меда је преплављено фалсификатима којих има у зависности од државе од 46 до 88 одсто. Потрошачи имају све ређу прилику да дођу до правог меда, а пчелари све мање могућности да због такве нелојалне конкуренције пласирају добијене пчелиње производе – навели су из овог удружења.

У неким регионима, како је упозорено, пчелари већ масовно напуштају пчеларство због неиздрживе финансијске ситуације и постоји опасност да то постане свеопшти тренд ако се тренутно стање хитно не промени. Одустајање пчелара од гајења пчела води у несагледиве штете по приносе у пољопривреди такође. Због веома лоше ситуације, посебно када је реч о фалсификовању ове намирнице, пчелари с простора ЕУ основали су недавно Европски пчеларски савез с главним циљем да се изборе против фалсификата меда.

– Сматрамо да сви заједно морамо хитно да радимо на уклањању фалсификата меда с тржишта. Потрошачима меда се мора обезбедити прави пчелињи мед са свим погодностима које са собом носи за виталност и здравље људи. Фалсификати су само шећер и ништа друго, чак у себи могу имати штетне материје по здравље – наведено је у саопштењу.

Илустрација: Највише се муља у Великој Британији одакле долази 100 одсто сумњив мед

Последња координисана европска акција чији су резултати недавно објављени показала је да је значајан део меда увезеног у ЕУ сумњив и неусаглашен са одредбама директиве о меду. Чак 46 одсто узорака од 320 контролисаних је било проблематично. Највећи број сумњивих пошиљки потиче из Кине (74 одсто), док је мед који потиче из Турске имао највећи релативни удео сумњивих узорака (93 процента). Мед увезен из Велике Британије је био у 100 одсто узорака сумњив, вероватно због тога што је произведен у другим земљама, а онда пре поновног извоза у ЕУ мешан додатно.

– Више од половине (57 одсто) извозника меда је имало пошиљке за које се сумња да су фалсификоване са шећерима, а више од 60 одсто их је увезло најмање једну сумњиву пошиљку. Истрага је показала и сарадњу између увозника и извозника, а када је реч о злоупотребама највише је фалсификата меда у којима је пронађен шећерни сируп. Установљено је и то да је у узорцима меда доказана и употреба адитива и боја како би се покварио прави ботанички извор меда и маскирало право географско порекло овог производа, наводи се у том извештају. У Србији је крајем прошле године урађена свеобухватна анализа тржишта меда у Србији и узорковано је њих 25 из више великих трговинских ланаца. Испоставило се да чак 88 одсто узоркованих медова није прошло тест аутентичности. У 22 од 25 узорака меда утврђено је да је додавана нека врста шећера у различитим процентима, који се код неких пакера крећу и до веома високих процената. Из СПОС-а су тада упозорили да се на овај начин не варају само потрошачи него и држава која остаје без плаћеног пореза. ПДВ на производе од шећера је 20 одсто, а на мед само 10 процената, тако да разлика иде директно фалсификаторима у џеп – рекли су из ове организације.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/615854/Trziste-meda-prepuno-falsifikata

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.