За потребе Министарства пољопривреде у планирању подршке пчеларској производњи, СПОС је 3. новембра 2011. године израдио анализу производне цене меда у условима Србије у тој години.

Све је обрачунато за пчелињак од 100 ЛР кошница који је оријентисан на мед, са коришћењем једне пчелиње паше на стационару и две паше на које се сели, где пчелар креће са послом са великим знањем (трошкови обуке нису урачунати), креће да се само тиме бави, са њим ради још једна особа из породице. Пензионо плаћа само за себе. Добијено годишње улагање по кошници било је просечно 80,23 евра те 2011. године.

СПОС је сада поново, сходно тренутним ценама, израчунао трошкове годишњих улагања у једно пчелиње друштво на истом таквом пчелињаку, и добијен је резултат да улагање износи чак 114,81 евро, што је 43% више него пре 12 година.

– Цифра је драматично већа. У оквиру трошкова скоро све је поскупело, али има и неколико ствари које су остале потпуно исте, али и пар њих које су појефтиниле (рецимо трошкови сређивања просторија у домаћинству ради легалне продаје меда, јер се СПОС изборио код надлежних да се та сфера максимално либерализује по узору на ЕУ), док је један трошак у потпуности нестао (пашарина за коју се СПОС изборио код надлежних да се укине) – кажу у СПОС-у.

Наравно, ово је само један од бројних модела пчеларења. Свако може искористити табелу по којој је рачунато те да сам за себе за свој начин пчеларења израчуна трошкове производње. Али, просек је свакако такав како су у СПОС-у израчунали веома прецизно.

Амортизација је, зависно од опреме, рачуната у распону од 10 до 12,5 година. Оно што се једном улаже за цео пчеларски стаж, обрачунавано је дељено на 30 година, колики је просечни продуктивни професионални пчеларски стаж у Србији.

Илустрација: Бројке су јасне производна цена меда порасла је за 43 одсто у последњих 12 година

Просечни принос меда по кошници рачунат је на 32 кг, јер има година кад приноса нема, има година када су зимски губици много већи и слично, и увек просечно једна трећина друштава није довољно развијена за пашу – до максимума, колико год се пчелар трудио, јер то је чиста биологија.

Од трошкова је рачунато све на минимуму. Рачунато је да се кошнице селе једним камионом, мада 99% пчелара их сели са 2 камиона по 50 кошница, па су трошкови селидбе дупло већи. Сели се туђим камионом (изнајмљивање).

Нису урачунати трошкови малопродаје и маркетинга, евентуалне крађе које су све чешће, осигуравање производње…

Није урачунат ни рад пчелара, који ће се остварити кроз евентуални приход и биће представљен као нето плата. Пошто је укупни принос меда по кошници 32 кг, када се сума улагања подели са приносом, цена коштања килограма меда на једном оваквом пчелињаку износи 3,59 евра, а пре 12 година износио је 2,51 евра.

Ако пчелар мед прода по просечној цени од 9 евра у малопродаји (1.000 кг) и 3,2 евра у великопродаји (2.040 кг, јер 5 кошница угине и не даје принос, већ га даје само 95 кошница), што је најбољи могући просек цене без обзира на доминантну врсту меда, укупно прикупи средстава у износу од 15.528 евра, а трошак је 11.481 евра, те му као зарада остане 4.047 евра годишње, или месечна нето плата од 337,25 евра. У 2011. години та месечна нето плата износила је 140,75 евра, али то повећање због глобалних флуктуација цене евра, поскупљења трошкова живота и инфлације, на жалост, реално није толико колико се кроз цифре показује.

Илустрација: Цена меда је порасла са 4 на 9 евра

Што се тиче малопродајне цене, она је тренутно већа него 2011. године за 125% (била је 4 евра, а сада је 9), док је просечна великопродајна цена била 2,8 евра, а сада је 3,2 евра, односно већа за 14,3%.

– Наравно, све то нам ништа значајно не помаже, јер је у међувремену и евро значајно девалвирао, јер оно што сте некад могли да купите за 1 евро, одавно више не можете, што је последица глобалних економских структурних померања због великог броја криза (корона, прави и економски ратови…) – објашњавају из СПОС-а и додају:

– Како год, калкулација је истоветна као и пре 12 година, само смо сада користили тренутне цене, а и свако ће цифре тумачити онако како он сматра да треба. Оно што је сигурно, то су проценти, и они су тачни. Али, променило се доста тога. Питање је да ли професионалац у оваквим климатским условима данас може да постигне просечан принос на пчелињаку од 32 кг кроз више година, јер су услови пчеларења све гори, приноси све мањи, а трошкови расту. Рецимо, у калкулацији је рачунато свега 5 кг шећера по кошници за дохрану пчела пред зиму, а на жалост, пракса показује да услед климатских промена некада та цифра прелази и 10 па чак и 15 килограма појединих година, јер између главних паша у природи све чешће не да нема ничега, него пчеле не успевају да сакупе ни онолико меда колико им је потребно да одрже себе у животу. И ето, ако у таквој години додате само 10 кг шећера за дохрану пчела пред зиму, већ сте подигли трошак по кошници за око 10 евра, и цела калкулација се драматично мења и добијете сасвим друге и то јако негативне цифре.

У тренутку обрачуна 2011. године нису постојале субвенције по кошници, за које се СПОС изборио 2013. године, које од ове године износе 1.000 динара по кошници (око 8,5 евра), па би горе наведени трошак по кошници од 114,81 евро требало умањити за тих 8,5 евра, што износи 106,31 евра.

Извор: https://www.agrotv.net/u-poslednjih-12-godina-proizvodna-cena-meda-veca-za-43/

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.