Багремов мед је један од најцењенијих врста меда, познат по својој јединственој ароми, благом укусу и бројним лековитим својствима и има карактеристичну светложуту или прозирну боју.

1. Лековита својства багремовог меда:

Багремов мед је богат антиоксидансима, витаминима, минералима и другим хранљивим састојцима. Његова лековита својства укључују:

  • Антибактеријска својства: Багремов мед има снажна антибактеријска својства, помажући у борби против различитих бактерија и инфекција.
  • Антисептичко дејство: Овај мед је познат по својој способности да дезинфикује ране и ублажава упале, чиме се подржава процес зарастања.
  • Смањење кашља и болова у грлу: Багремов мед се може користити као природни лек за смиривање кашља и ублажавање иритација у грлу.
  • Подршка пробавном систему: Благи лаксативни ефекат овог меда може помоћи у регулисању пробаве и смањењу проблема са цревима.
  • Повећање енергије: Захваљујући високом садржају шећера и природним енергетским својствима, багремов мед може пружити брз и дуготрајан извор енергије.

Илустрација: Багремов мед спада у високо квалитетне врсте меда

2. Разлози за високу цену багремовог меда:

  • Багремов мед спада у висококвалитетне врсте меда, што чини његову цену високом. И поред наведених хранљивих материја које садржи те налази примену у многим превентивним мерама многи га не сматрају посебно популарним и ако има високу цену. Ево неколико разлога зашто је багремов мед скуп:
  • Распрострањеност багремовог дрвета: Багремова стабла не расту свуда, а ово ограничава доступност нектара и производњу меда.
  • Сложен процес производње: Пчеле сакупљају нектар из багремових цветова, а затим га обрађују и складиште у кошници. Производња багремовог меда захтева време и пажљив рад пчелара.
  • Висок квалитет и лековита својства: Багремов мед се често сматра премиум врстом меда због својих лековитих својстава, чистоће и јединственог укуса. Међутим многи би с еовде сложили да осим специфичног укуса не предњачи у лековитим својствима у односу на мед од рецимо ливадских трава или неке друге паше.
  • Врло кратко време трајања багремове паше је један од можда и највећих разлога због чега је багремов мед скуп.

3. Чување багремовог меда:

Да би се очувала свежина и лековита својства багремовог меда, важно је придржавати се одређених правила:

Складиштење на сувом и тамном месту: Багремов мед треба чувати у стакленим посудама или добро затвореним теглама на месту заштићеном од светлости и влаге.
Одржавање температуре: Чување багремовог меда на собној температури помаже у очувању његових хранљивих састојака и спречава кристализацију.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/02/02/sve-sto-niste-znali-o-bagremovom-medu/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.