Пре неколико дана на друштвеним мрежама се појавила информација како се чварци у појединим маркетима у Србији продају на комад и то по цени од 7,4 динара. Испоставило се касније да је у питању фотомонтажа, али је чињеница да су чварци ове јесени постала луксузна роба готово у рангу кавијара бар кад је у питању цена. У продавницама или на пијацама треба издвојити позамашну своту новца за овај деликатес, а цене су од 2.000 до 2.800 динара за килограм. Скок цене чварака је заправо потпуно логичан с обзиром на цениу свињског меса али и чињеницу да је све мање свиња у српским оборима. Поред обичних посебно су на цени дуван чварци, па ево малог подсећања како су настали и зашто су добили ово име.

Мала историја дуван чварака

Дуван чварци су златно жуте боје по изгледу подсећају на сецкани дуван по чему су и добили име. Заслуга за настанак ових чварака припада Ваљевцима, мада се праве и у другим крајевима Србије. Тачку на расправу о томе чији су дуван чварци ставио је 2004. године Ваљевац Славан Батоћанин који их је заштитио у Заводу за интелектуалну својину као ваљевски деликатес. У питању је традиционални производ од свињске масти и меса који захтева умеће онога који их прави.
Како тврде најпознатији произвођачи диван чварака из ваљевског краја потребна је свиња од најмање 200 кг од чије сланине се добија око 20 кг дуван чварака. Начин прављења је сличан као и код обичних чварака, а разлика је у времену.

 

НАЧИН ПРИПРЕМЕ
Свињска масноћа од које се праве исецка се на коцкице и убаци у дубок суд, дода се мало меса исеченог такође на коцкице и кува осам сати уз готово непрестано мешање. Ватра у почетку може да буде јача, али кад се маст избисти ватра мора да се смањи како би чварци добили лепу златно жуту боју. Вврстан мајстор тачно зна кад је право време за цеђење, а чварци се цеде у густо тканој платненој крпи док и последња кап масноће не изађе из њих. Ово је и разлог зашто дуван чварци поснији, односно имају много мање масти у односу на оне класичне. Осим тога имају дуг рок трајања и могу се чувати и до неколико месеци у фрижидеру.
Није познато колико произвођача дуван чварака има у ваљевском крају, али се зна да из овог града готово две тоне дуван чварака дневно се шаље за Београд. Како откривају мајстори за квалитетне дуван чварке потребна је и квалитетна сировина, стпљење и пуно љубави.
Од зачина се користи само со а укуснији су уколико се користи месо мало старије свиње. Могу да се праве и од говеђег меса, али је укус другачији у односу на оне свињске. Цена дуван чварака је између 3.000 и 3.500 динара за килограм.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.