Дрљача са никад бољим учинком и лакшом употребом

Више од 80 новинара из Европе било је у Немачкој како би присуствовали презентацији нових решења у пољопривредној механизацији. Већина ових решења се односи на дигитализацију и даљинско управљање машинама. Али, кренимо редом. Домаћини су нас дочекали у једној лепој бањи која се налази на месту где се некада налазио рудник. Све уређено до детаља по немачким стандардима да само пожелите да седите и уживате. Како би посетиоцима обезбедили одличан квалитет ваздуха са терапијским дејством направљена је и специјална кућа чији су зидови од прућа преко којих капље слана вода. Тако да цео пар добија влажност и одређене количине испарења соли. Недалеко одатле колекција папагаја и сродних птица које непрестано цвркућу. Неколико сати одмора и идемо на њиве. А оне се налазе у огледном центру и пољопривредној школи која се налази у близини. Све је до детаља сређено, последње иновације које су осмишљене овде су већ у примени. На фарми тоалет за краве, робот чисти, а концентрована храна се наравно додаје аутоматски. Силажа је такође ту, спремљена до перфекције. О томе неки други пут а сада да видимо шта су то ново конструктори смислили.

Ефикасна припрема за сетву потребна је за здрав раст биљака као основа за принос и профит, као и за безбедну производњу хране. Потреба за одрживијом праксом и економски притисак покренули су развој технологија следеће генерације. Квернеланд представља моторну дрљачу у основној или ИСОБУС верзији. А шта то заправо значи на терену?  Да би нам показали колико је лако користити опрему која је произведена, придружила нам се и дама која нема пуно искуства у коришћењу ових машина. За неколико минута машина је спремна за употребу и креће рад.

За нивелисање и подешавање радне дубине у покрету обе верзије имају полугу. Комплетан концепт машине је дизајниран од нуле и спреман је за све будуће пољопривредне концепте и изазове. РОТАГО Ф доступан је у радним ширинама од 4м до 6м на склапање.

Радна дубина се подешава у покрету

Код конвенционалних система за обраду тла, иста радна дубина се одржава на целом пољу. Међутим, дубина збијања и доступност влаге у земљишту могу у великој мери да варирају унутар поља. „Припрема сетвене дрљаче РОТАГО Ф омогућава руковаоцу да прилагоди радну дубину или као основну верзију помоћу хидраулике трактора или изводљивије као ИСОБУС модел унутар самог трактора. Искуство и знање фармера претворени су у један притисак на дугме на терминалу или хидраулици трактора и подешавање је обављено. Радну дубину увек треба смањити на минимум, јер један центиметар мање радне дубине направи велику уштеду. Смањење радне дубине ће такође смањити количину ослобођеног СО2“, објашњава за Агробизнис магазин Себастијан Коерс. Промена услова тла захтева различита подешавања прикључка. РОТАГО Ф концепт је заправо патентирано прилагођавање дубине концепта РОТАГО са гурнутим кућиштем зупчаника које омогућава подешавање без поновног подешавања везе у 3 тачке трактора или задњег ваљка из кабине.

Сва подешавања се надгледају специфичном, електронском сензорском технологијом за заштиту од преоптерећења. Концепт кућишта гурнутих зупчаника је самоносећи и лаган, што обезбеђује бољу флексибилност за подешавања и захтева мање енергије. Квернеландс Ротаго Ф моторна дрљача се може користити у соло раду или као комбинација за сетву у једном пролазу. Раоник се може брзо спојити или одвојити, што омогућава да се дрљача користи самостално. За бољу равнотежу оптерећења, додатну стабилност и легалан друмски транспорт, доступан је потпорни точак који се може монтирати на дрљачу или на шипку раоника. Није потребно одвајање горње полуге. Константна потпорна сила на точку обезбеђује несметан рад и повећава безбедност и удобност возача. Први овакви уређаји ће бити на њивама широм Европе у јесен ове године, а широм света биће у другом кварталу 2024.

Одржива пољопривреда је ових дана од највеће важности и иновације које се реализују у том смислу су све чешће. За пример ћемо овог пута узетви сетву кукурузаодносно  иновације које штеде ђубрива током сетве.  Са овом технологијом, научници Института за грађевинарство и пољопривреду из Келна омогућили су уштеду у поређењу са конвенционалним континуираним тракастим ђубрењем;

Количина потребног стартног ђубрива је смањена за најмање 25% захваљујући  прецизно постављеним местима за ђубриво испод и поред семена кукуруза. ПУДАМА означава систематску фокусирану примену ђубрива на месту током сетве кукуруза. То омогућава прецизну сетву кукуруза уз синхронизовано уношење стартног ђубрива ПУДАМА технологија је први пут уграђена у вучени оквир Оптима ТФпрофи и сада је представљен на склопивом оквиру Оптима Ф у комбинацији са предњим резервоаром.

Машина се брзо склапа и може се склопити у транспортни положај. Ово је изузетно погодно за руковаоца и штеди време.  Оптима Ф у комбинацији са предњим резервоаром за сејалицу, који се користи за транспорт ђубрива је моћна и маневарска комбинација прецизне сејалице за високе перформансе и има оптималну  равнотежу.

На овом скупу срели смо и стручњака из Осла који нам је објаснио ситуацију у Норвешкој пољоперивреди. „Ми смо такође погођени ратом у Украјини и растом цена. Тренутно, млеко у радњи кошта 3,5 евра за литар. Од тог износа пољопривредник добија свега 20 процената. Субвенције у нашој земљи се дају у зависности од производње и нису исте из године у годину већ зависе од низа фактора тако да Влада доноси програм мера сваке године. На располагаљу је око 500 милиона евра“.

На наше питање колико је један хектар земљишта у норвешкој није могао да нам одговори јер је цена под контролом државе и зависи од много фактора, дакле нема слободног тржишта у овој области.

Горан Ђаковић

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.