БЕОГРАД – Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства у Београду “Агро Белграде 2024” другог дана одржавања обележили су пословни састанци (Б2Б) пољопривредних произвођача и купаца. Како је за Тањуг рекао Бојан Јанковић, менаџер за развој тржишта кроз Пројекат “Велика мала привреда”, који финансира УСАИД, у току дана 20 купаца из земље и региона састаје се са скоро 100 локалних пољопривредних произвођача.
“Имамо купце из Канаде, Индије, Пољске, Велике Британије, али и највеће ритејлере из земаља региона са којима се састало скоро 100 наших локалних добављача и оних из региона. Преко платформе је заказано преко 300 састанака”, рекао је Јанковић.

Он је додао да је то организовано као комбинација састанака уживо, али и оних који се одвијају преко онлајн платформе, на којој и једни и други, већ приликом заказивања састанака, уносе податке о понуди и потражњи.

“Нама је најважније уговарање. Размена знања и искустава је увек присутна, али је најважније да људи направе послове. Имамо јако озбиљне српске компаније, извозимо велику количину и вредносно и количински воће и поврће у свет и регион. Овај пут смо пружили и мањим компанијама, помогли смо им приликом коришћења Б2Б платформе да закажу састанке, тако да имамо и велике српске компаније овде, али и мале произвођаче”, рекао је Јанковић.

Менаџер извоза РСВ трговине Бојан Дмитровић истиче да данас има заказана 22 Б2Б састанка и истиче да на оваквим догађајима око 30 одсто састанака заврши уговором о пословању.

Када је реч о самој понуди, може се пронаћи све за оне са већим буџетом и плановима за већа улагања, али и за мале произвођаче и оне који планирају да постану пољопривредници.

Најскупљи трактор је марке “Фергусон” и у зависности од додатне опреме кошта од 100.000 до 120.000 евра, рекао је за Тањуг директор извршни директор ИТН Славен Солдо.

“Ми верујемо да је најскупља. Фергусон трактор серије 5с са 125 коњских снага. Типована машина за клијенте који у Србији аплицирају преко ИПАРД фондова, опрема задовољава 90 одсто потреба наших пољопривредних произвођача”, рекао је Солдо.

Истиче да су задовољни посебно због организације оваквог сајма у затвореном током зимског периода, јер је реч о другој димензији сајма зато што пољопривредницима пружа могућност да када немају активности на њивама и своје време утроше у квалитетним разговорима и припремама за предстојећу сезону.

Заменик директора Агробизнис инкубатора из Сремске Митровице Станко Благојевић рекао је за Тањуг да учествују на Београдском сајму већ другу годину за редом, а овог пута са више од 60 излагача.

“Дајемо шансу да свако представи своје производе. Сремска Митровица је препознатљива, јер лежи на обронцима Фрушке Горе и имамо доста излагача са озбиљним прерађивачким потенцијалом. Београдски сајам омогућава да се појавимо да на овако значајном месту представимо своје производе из Срема”, рекао је Благојевић.

Излагачи су изузетно задовољни, додаје, и сви су тржишно оријентисани па је тако ово појављивање и добар маркетиншки потез.

“Агробизнис и Покрајина подржавају ову причу. Све је већ препознатљиво, добар кулен, кобасица, добра вина и ракија”, рекао је Благојевић.

Један од излагача у оквиру Агробизнис Инкубатора који,између осталог, производи и не тако познато, слатко од љуте паприке, Василије Јовешковић са Фрушке Горе каже да је на овом сајму трећи пут.

“Прве године захваљујући Агенцији за рурални развој Сремске Митровице, а последње две године захваљући Агробизнису. Иницијална замисао је да ангажује нас мале пољопривредне произвођаче, ми имамо око 30 врста производа”, рекао је Јовешковић за Тањуг.

Његов специјалитет је, по рецепту са Тајланда, додаје, али га у шали зову “фрушкогорска вијагра”.

Агро Белграде 2024. се организује пети пут ове године, уз подршку Пројекта “Велика мала привреда” који финансира УСАИД, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Секретаријата за пољопривреду Београда и Привредне коморе Србије и ове године је окупио око 500 излагача.

Затварање почиње свечаном церемонијом сутра у 15:00 сати, након чега ће у 16.00 сати бити организована додела награда истакнутим сарадницима, учесницима и пољопривредним произвођачима.

Извор: РТВ, ТАНЈУГ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.