Трговци и дистрибутери моћи ће да набаве без царине највише 2,5 милиона литара овог алкохолног производа У Србију ће, као и протеклих година, и у 2024. моћи да се увезе 2,5 милиона литара вина без увозних трошкова, објавила је Управа царина. Реч је о квоти за увоз вина са преференцијалним пореклом из ЕУ, а ова одлука објављена је у „Службеном гласнику”.

 

Увозници ће моћи да увезу вина из две ценовне категорије, стандардна и мало скупља и квалитетнија, укључујући и пенушава. Према објашњењу надлежних, захтев за доделу квоте се подноси декларацијом за стављање робе у слободан промет која мора да буде попуњена у складу са Правилником о облику, садржини, начину подношења и попуњавања декларација и других образаца у царинском поступку, објавио је портал „Бизнис”, истичући да највећа количина вина која се увози у нашу земљу долази из Северне Македоније, која има прилично приступачне цене, „тако да ће конкуренција на нашем тржишту и даље бити јака”.

Подсетимо, о бесцаринском увозу вина из ЕУ доста се говорило крајем 2020. године, када су два велика трговца која послују у Србији увезла у кратком временском периоду огромне количине вина.

Тако је практично већ у првој половини те године утрошена целокупна довољна количина коју наша земља може да увезе из ЕУ без царине. Познаваоци прилика на овом тржишту тада су објаснили да је у питању био углавном увоз изразито јефтиних вина која су набављана за 80 центи до два-три евра у Италији, Француској, Шпанији…

Тако су у наредним месецима остали дистрибутери морали да плаћају увозне дажбине и до 30 одсто – што је довело до поскупљења увозних вина и за трећину у малопродаји. Сектор винарства апеловао је тада да се набавка и царињење вина из Европске уније праведније организују и да цех свега овога плаћају потрошачи.

Квота је подељена на А и Б категорије

Држава је убрзо за наредну годину прописала нешто прецизнија и праведнија правила за увоз вина из Европске уније. Новина је била да сваки појединачни трговац не може да повуче више од 15 одсто укупне количине која се не царини, име су претензије највећих  који су изазвали поремећај на тржишту стављене под контролу.

Прошле године начињен је још један корак у регулацији тржишта када је квота за бесцарински увоз практично подељена на две. Укупна годишња увозна количина од 2,5 милиона литара, колико је договорено приступним преговорима, подељена је на две категорије, квалитетнију и ону „стандардну”. Квоту А (од 2,25 милиона литара) чинила су вина квалитета који се и до тада увозио из ЕУ, што није увек било баш квалитетно. За новоуведену квоту Бе одређено је 250.000 литара вина вишег квалитета – то јест она која су скупља од 20 евра по боци. Ипак, како се може видети из објаве надлежних служби, протекле године увезене су без царине мање количине тог скупљег вина него што је прописано.

Ивана Алибуновић

ПОЛИТИКА

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.