Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, у разговору истиче да одавно није била повољнија година када је у питању производња јагода.

– Ове године су временске прилике погодовале узгоју јагода, било је довољно влаге и доста сунчаних дана – рекао је Дојчиновић и истакао да узгајивачи нису морали да користе заштиту.

Додао је да је овогодишњи принос јако добар, што квалитетом, што квантитетом.

– Будући да је ово прво сезонско воће доста се тражи – истиче Дојчиновић.

Појаснио је да се јагоде беру мјесец дана, те сигурно је да ће је бити на тржишту и у наредним данима.

Илустрација: Цена јагода у Републици Српској је између 2 и 4 евра по килограму

Што се тиче цијене, Дојчиновић истиче да се оне крећу у велепродаји између 4 и 5 КМ ( 2,0 до 2,5 евра) по килограму.

– У малопродаји оне коштају од 6,50 до 7 марака (3,25 до 3,5 евра)по килограму – појаснио је Дојчиновић и додао да произвођачи ове године могу бити јако задовољни.

Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара Приједор, истиче да је ова година јако повољна што се тиче производње јагоде, те да је јако добар квалитет.

– Ове године је бољи род, служи нас вријеме, погодује јагоди, тако да је и слађа и квалитетнија, те не захтијева заштиту, што је јако битно. Немамо додатних трошкова у вези с тим – рекао је Марјановић и истакао да се цијене крећу од пет до осам марака по килограму (2,5 до 4 евра).

– Мада је ове године мање засијаних површина, те су парцеле мање, потражња је боља – рекао је Марјановић и истакао да су задовољни приносима, али и квалитетом.

Како је рекао, грађани се све више одлучују да купују домаћу јагоду управо зато што је укуснија него она из увоза.

Са плантаже “Јовић” из Приједора кажу да су ове године задовољни приносима, али и цијенама, те да је ово једна од бољих година за произвођаче јагода.

– Принос је веома добар, изненађујући, цијена је до данас била 8 марака, али од сада ће износити 6 марака по килограму – рекли су са плантаже “Јовић”.

Илустрација: Јагоде углавном продају сталним купцима

Истичу да је цијена овог бобичастог воћа нижа и у маркетима и продавницама, те да износи око 5 марака (2,5 евра).

– Цијена наше домаће јагоде се сигурно неће спуштати испод 6 марака. Све што наберемо успјели смо да продамо углавном сталним купцима – изјавили су с ове плантаже.

Додају да су задовољни ове године, те, како кажу, имаће максималне приносе и максималан род.

– Квалитет је веома добар и нема трулежи, што је нама најбитније. Нисмо је третирали никаквим пестицидима, углавном је сто одсто органска – закључили су са плантаже “Јовић”, преносе Независне новине.

Извор: https://srpskainfo.com/ove-godine-je-bolji-rod-sluzi-nas-vrijeme-proizvodjaci-zadovoljni-kvalitetom-jagoda-a-hocemo-li-ih-moci-kupiti-po-povoljnijoj-cijeni/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.