Ако би Србија користила ЖЕТВЕНЕ ОСТАТКЕ СА ЊИВА и ОРГАНСКИ отпад више, смањила би увоз ГАСА. Сав органски отпад може да послужи као сировина за рад биогас постројења Србија има 39 биогасних електрана и потенцијал за најмање још 500 таквих постројења која би могла да се изграде до краја деценије. Биогас, стручњаци све више наводе као адут, јер његова примена доноси вишеструку корист. За разлику од свих осталих обновљивих извора енергије, биогас постројења користе сировину за свој рад, каже директорка Удружења “Биогас Србија” Лидија Царевић.

Директорка Удружења “Биогас Србија” Лидија Царевић објаснила је за РТС да су биогасне електране постројења у којима се од органског отпада производи биогас у контролисаним условима. Свако биогас постројење састоји се из две целине, то је пре свега дигестор у којем се распада органска материја без присуства кисеоника и тај процес је врло сличан процесу који се дешава у бурагу преживара. Ту се генерише биогас, који је мешавина гасова – 70 одсто метана, затим угљен-диоксида и других гасова у траговима – рекла је Царевићева. Тако генерисан биогас се пречишћава и води се у постројење, где се производи топлотна и електрична енергија.

Сировине за биогас постројења
Према њеним речима сав органски отпад може да послужи као сировина за рад биогас постројења. Оно што је веома важно, каже, јесте то што после процеса остаје високо квалитетно ђубриво као једини остатак од процеса и то ђубриво може да се користи и у органској производњи. Ми избегавамо да остатке из пољопривредне производње називамо отпадом и сматрамо да у пољопривреди ништа не може да се третира као отпад. То су, пре свега, стајњак, затим жетвени остаци који се даље користе за производњу биогаса – рекла је Царевићева. Поред тога као сировина може да се употреби и кланични отпад, отпад из прехрамбених индустрија, из домаћинстава…

Еколошки значај биогаса
Највећи бенефит биогас постројења је еколошки, истиче Царевићева и додаје да за разлику од свих осталих обновљивих извора енергије, само биогас постројења користе сировину за свој рад. Када кажем сировину, мислим на отпад, дакле, спречава се емисија гасова са ефектом стаклене баште у атмосферу – објаснила је Царевић. Уколико бисмо пречистили биогас до нивоа биометана, могли бисмо да подмиримо 50 одсто Србије за природним гасом, рекла је Царевићева. Навела је да се постројења биогаса могу градити свуда где постоји пољопривредна производња, пошто је ту сировина лако доступна. За сада 37 од 39 биогасних постројења ради у Војводини, управо због близине фарми и сировина на фармама, рекла је Царевићева. Стручњаци истичу да су такве електране погодне за мања места, за сеоске средине, јер само једно постројење снаге 1 МW може да запосли и до 15 људи.

То су високо квалификовани кадрови, на тај начин ћемо утицати и да се задржавају млади људи на селу, да образовани млади људи, инжењери, имају запослење у струци, у руралним подручјима, пошто се биогасне електране граде у руралним подручјима – каже Царевићева.

Искуства Немачке
Српском удружењу биогаса партнер је “Немачка биогас асоцијација”, и они предњаче у тој производњи у Европској унији. Дирк Бонсе, шеф одељења за оновљиве гасове из Немачке биогас асоцијације, рекао је да је употреба биометана вишеструка – може да се убризгава у националну гасну мрежу, а може да буде и погонско гориво, као компримован и природни гас, за путничка возила, мале комбије, аутобусе, али и за велике камионе и пловни саобраћај као био ЛНГ гас.

Извор: К1инфо/ртс.рс

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.