Сода бикарбона је најбољи пријатељ баштована: ево 10 паметних начина за коришћење у башти

Када је у питању брига о вашој башти, можда ћете бити изненађени када сазнате да један од најсвестранијих и најисплативијих средстава која вам стоје на располагању вероватно лежи у вашој кухињској остави. Сода бикарбона, уобичајени састојак у домаћинству, има низ корисних начина да се употреби у вашој башти. У овом чланку ћемо истражити десет паметних употреба соде бикарбоне што је чини најбољим пријатељем баштована, нудећи природна решења за уобичајене изазове у башти.

  1. Природни фунгицид:

Сода бикарбона се може користити као природни фунгицид за контролу гљивичних болести у вашој башти. Помешајте једну кашику соде бикарбоне са 3,5 литра воде и неколико капи течног сапуна. Распршите раствор на биљке захваћене пепелницом, црним пегама или другим гљивичним инфекцијама. Поновите сваке недељу до две недеље, у зависности од тежине проблема.

  1. Убица корова:

Сода бикарбона може помоћи у контроли корова у вашој башти без прибегавања јаким хемикалијама. Поспите соду бикарбону директно на коров, водећи рачуна да избегавате гајене биљке. Сода бикарбона ће пореметити ћелијске зидове корова, узрокујући да увену и угину.

  1. Средство за одвраћање од штеточина:

Баштенске штеточине могу изазвати пустош на вашим биљкама, али сода бикарбона може помоћи да их задржите подаље. Помешајте једнаке делове соде бикарбоне и брашна и поспите смешом биљке осетљиве на штеточине попут купусних глиста или лисних уши. Сода бикарбона одбија ове штеточине док је безбедна за ваше биљке.

  1. Измена земљишта:

Сода бикарбона се може користити за измену pH вредности земљишта. Ако је ваше тло превише кисело, додавање соде бикарбоне може помоћи да се неутралише. Међутим, од суштинског је значаја да тестирате ph вашег земљишта пре додавања соде бикарбоне како бисте осигурали тачну равнотежу за потребе ваших биљака.

  1. Заслађивач парадајза:

Посипање мале количине соде бикарбоне око основе ваших биљака парадајза може помоћи у заслађивању воћа. Сода бикарбона утиче на киселост земљишта око биљака, што резултира слађим парадајзом. Овај трик је посебно користан ако имате кисело земљиште.

  1. Појачивач компоста:

Додавање соде бикарбоне на гомилу компоста може помоћи да се убрза процес разлагања. Сода бикарбона обезбеђује алкално окружење, које подстиче раст корисних микроорганизама одговорних за разбијање органске материје.

  1. Апсорбер мириса:

Непријатни мириси се повремено могу појавити у башти, посебно из канти за компост или након ђубрења. Посипање соде бикарбоне на овим подручјима може помоћи да се ефикасно апсорбују и неутралишу мириси.

  1. Чистач алата:

Баштенски алати могу акумулирати прљавштину, сок и рђу током времена. Направите пасту мешањем соде бикарбоне са водом и користите је за чишћење алата. Блага абразивна својства соде бикарбоне помоћи ће у уклањању прљавштине и рђе, остављајући ваше алате чистим и спремним за употребу.

  1. Клијање семена:

Нека семена захтевају процес скарификације да би се побољшало клијање. Сода бикарбона може помоћи у овом процесу. Потопите семе у мешавину воде и соде бикарбоне преко ноћи пре садње. Овај третман може помоћи у омекшавању омотача семена и помоћи  успешног клијања.

  1. Репелент мрава:

Мрави могу бити сметња у башти, али сода бикарбона може да их одврати. Направите баријеру посипањем соде бикарбоне око биљака или дуж стаза мрава. Сода бикарбона омета њихове мирисне трагове, спречавајући их да стигну до ваших биљака.

Од тога да делује као природни фунгицид до одвраћања штеточина и побољшања услова земљишта, сода бикарбона нуди низ практичних употреба за баштоване. Са својом свестраношћу и економичношћу, овај уобичајени састојак у домаћинству може постати најбољи пријатељ ваше баште. Укључите ових десет паметних употреба соде бикарбоне у своју баштенску рутину и уживајте у здравијој, продуктивнијој башти уз избегавање употребе јаких хемикалија. Прихватите моћ соде бикарбоне и искористите њен потенцијал да негујете и унапредите своје баштенске подухвате.

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.