У многим крајевима Србије процветале су јабуке и трешње, што је врло учестала појава и директно ће се у наредној сезони одразити на род овог воћа, изјавио је за Политику професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
Нашој редакцији јавила се читатељка и послала фотографију тек процветале јабуке из њеног воћњака у Чибутковици код Лазаревца, што је изненадило али и забринуло локалне мештане који узгајају воће.
– Ово се не дешава први пут. Имали смо већ такве ситуације спорадично у последњих пет-шест година. Овога пута је баш учестало да воће цвета када му време није – каже Кесеровић и објашњава да се ово догађа у годинама са високим температурама, а имали смо изузетно топао јул и август. Касније и напад гриња и обилније падавине.
Каже да када се то догоди, долази до брзог образовања пупољака и заметања плодова у истој години, а такви ће ситнији плодови, када уђу у зиму, измрзнути и отпасти.
– Несумњиво ће се све ово одразити на смањење рода, што је још један у низу проблема у воћарству због климатских промена. То ће се догодити и код јабуке и код трешње – истакао је наш саговорник, који је недавно за наш лист рекао да се ове године, због неповољних временских услова, очекују 30 одсто мање количине јабука него прошле године.
Илустрација: Процветала трешња кад јој време није
Једина превенција за све ово јесу наводњавање и добра заштита.
Када је реч о откупним ценама јабука на тржишту, она је око 70 евроценти за килограм упакованог воћа, чиме произвођачи и нису задовољни јер су трошкови, и производње и транспорта, значајно увећани. Мање јабука на тржишту није утицало на драстичнији раст цене.
– У неким повољним годинама јабука је продавана за 75–85 центи за килограм, али су тада трошкови које су произвођачи имали били знатно мањи. Извозиле су се и веће количине, тако да су зараде биле боље. Сада се више не извози толико јабука у Русију, која убрзо подиже сопствену производњу и набавља то воће из држава у окружењу– рекао је Кесеровић.
Он напомиње да би део решења могао да буде подстицање конзумације јабука на домаћем тржишту, али и повећање свести код потрошача колико је значајно куповати воће из домаћих засада. Такође, треба више улагати и у прерађивачку индустрију у воћарству и производњу природних сокова.
Извор: https://www.ekapija.com/news/4931999/jabuka-i-tresnja-procvetale-u-novembru-strucnjaci-ocekuju-manji-rod-iduce-sezone
ФОТО: Pixabay