Усеви јечма расту у просеку 50 одсто више када се њихов корен стимулише електрицитетом помоћу новог супстрата за узгој. У студији објављеној у журналу PNAS истраживачи са Универзитета у Линћепингу, у Шведској, истраживачи су демонстрирали „електрично земљиште“, супстрат који спроводи електричну енергију за узгој без земље или хидропонију, преноси Phys.org.

– Број становника на свету расте, а имамо и климатске промене. Јасно је да нећемо моћи да покријемо потражњу за храном само постојећим пољопривредним методама. Али са хидропонијом можемо да узгајамо храну и у урбаном окружењу, у врло контролисаном простору – рекла је Елени Старвринидоу, професорка Лабораторије органске електронике Универзитета у Линћепингу.

Њена истраживачка група развила је супстрат за узгој који спроводи електрицитет и направљен је за хидропонски узгој. Зову га eSoil. Тестирања су показала да су усеви јечма расли 50 одсто брже за 15 дана захваљујући електронској стимулацији земљишта.

Хидропонијски узгој значи да се биљке узгајају без земљишта, само помоћу воде, нутријената и нечега за шта њихов корен може да се ухвати – супстрата. У затвореном систему то омогућује рецикулацију воде. Због тога је потребно веома мало воде, а сви нутријенти остају у систему, што није могуће са традиционалним узгојем.

– На овај начин можемо да доведемо до бржег раста биљке. Не знамо још како то стварно ради, који су биолошки механизми укључени. Оно што смо до сада открили је да биљке боље користе азот, али није још јасно како електрична стимулација утиче на процес – рекла је Старвринидоу.

Извор: https://nauka.telegraf.rs/priroda/3807853-elektricno-zemljiste-ubrzava-rast-useva-za-50-odsto

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.