Ако имате превише краставаца у једном тренутку у свом домаћинству, можда ћете помислити да би било добро када би могли да се замрзну и сачувају за касније. Иако то није уобичајено, да, можете да замрзнете краставце, али важно је схватити да краставац који ставите у замрзивач неће бити исти краставац када га извадите.

„Краставци природно имају велику количину воде, а када се замрзну — а затим одмрзну — постају веома мекани, а неки би рекли и кашасти. текстура није толико очувана”, каже шеф кухиње Џери Лануца за Southern Living.

Америчко министарство пољопривреде наводи да можете да замрзнете храну, али да то не значи да ћете бити задовољни квалитетом након одмрзавања.

Можете ли замрзнути краставце?
Ако замрзавање краставаца мења текстуру, да ли је вредно да их замрзнете? Лануца каже да јесте.

„Неки људи воле краставце и желе их у било ком облику, од свежих преко киселих краставаца, пржених до смутија, до додатка ароме воде или чак да се користе у коктелима”, каже.

Илустрација: Краставци губе воду приликом замрзавања 

Како замрзнути краставце
Краставце је једноставно замрзнути, а могу се замрзнути са или без коре, у зависности од ваших жеља. Када су краставци чисти и спремни за припрему за замрзивач, Лануца препоручује резање на коцкице или кришке.

„За коцке или нарезане краставце замрзните их на тепсији обложеној пергаментним папиром у једном слоју око сат времена”, објашњава Лануца додајући да их потом ставите у врећу за замрзавање или пластику за прављење леда.

Како користити смрзнуте краставце
Пошто краставци губе своју препознатљиву хрскавост када су замрзнути, важно је да имате план како ћете користити смрзнуте краставце. Лануца каже да су смрзнути краставци одличан додатак смутијима, намазима и сосовима за сендвиче.

„Заиста свако јело у коме желите укус краставца без хрскаве корице коју бисте добили од свежег краставца или киселог краставца”, каже он.

Како одмрзнути смрзнуте краставце
Када будете спремни да користите смрзнути краставац, важно је да схватите да се краставац брзо отапа на собној температури. Ако планирате да „одмрзнете данас за употребу сутра”, онда би требало да га одмрзнете у посуди или пластичној кеси у фрижидеру.

„Краставац ће избацити добар део течности док се одмрзава. јер кристали леда који се јављају приликом замрзавања пробијају ћелијски зид воћа, поврћа, због чега не одржава свежу хрскавост”, каже Лануца.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/570827/gastronomija/mozete-li-zamrznuti-krastavce

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.