Вино је производ који се добија алкохолном ферментацијим свежег или сувог грожђа. Природни баланс грожђа је такав да може да изазове врење без икаквог додавања шећера, киселина, ензима и других супстанци које изазивају ферментацију. Међутим, мало је познато колико је потребно грожђа за једну флашу вина. Како су објаснили стручњаци одговор на ово питање није ни једноставан, ни лак зато што на то утиче много чинилаца.

Зависи од сорте грожђа
Стручњаци за вино који су се бавили овом тематиком педантно су израчунали да је за једну стандардну боцу (750 мл) уобичајеног вина потребно између 1,25 до 1,50 килограма грожђа.
Како је објаснио Пол Слоун из винарије Small Vines који се са супругом Кетрин бави узгојем органског грожђа и производњом вина у Калифорнији тачно се зна колико зрна грожђа је потребно за једну флашу.
-Величина зрна, које опет зависи од саме сорте грожђа, је пресудни чинилац и варира од 600 до 800 па чак и више хиљада зрна, у зависности од сорте грожђа и стила вина – рекао је он.

Илустрација: Потребна количина зависности од сорте грожђа и стила вина

Како је појаснио канадски винар Николас Гизук примећено је стил вина и услови бербе такође у великој мери утичу на број зрна грожђа који се користи за производњу једне боце вина. Не треба занемарити ни начин производње самог вина, односно технике која се користе.
-У производњи вина користи се више техника за цеђење сока од грожђа и у зависности од тога зависи и количина грожђа неопходног за производњу само једне флаше. Рецимо, уколико се користи пресовање онда је потребно мање зрна грожђа зато што ће из сваке бобице изаћи више сока. Коришћење цеђеног сока такође утиче на квалитет и концентрацију готовог вина – рекао је он.

Илустрација: Сматра да је за добијање сувог вина потребно 2,71 пута више здравог грожђа у односу на уобичајену количину

Врсте вина
Количина грожђа која је потребна за једну флашу у великој мери зависи и од саме врсте вина која се прави. Десертна вина, рецимо, захтевају и већу количину грожђа. Како је објаснио Золтан Ковач, директор најчувеније мађарске винарије Ројал Токаји, која производи најскупља вина на свету,сматра да је за добијање сувог вина потребно 2,71 пута више здравог грожђа у односу на уобичајену количину. С друге стране један од њихових најпознатији брендова вино Есенција захтева чак 262,4 пута зрна грожђа у односу на стандард. Ковач истиче да специфичан стил десертног вина утиче на количину употребљеног грожђа.
– Због тога је нама као винарији потребно много више грожђа за производњу вина у односу на стандардну винарију. Рецимо, за нашу Есенцију, која је најчистији израз вина Токај Асзу (0,375 мл/флаши) потребно је 49.680 ботритизованих бобица (смежураних бобица које много губе на тежини током сазревања) што је око 32,8 кг. Ако бисмо то претворили у свеже грожђе онда би то било 164 кг грожђа за само једну флашу вина – рекао је Ковач.
Есенција се од свих других вина разликује по томе што се прави искључиво од сока ботритизованих бобица асзу грожђа, без додатка било ког другог вина које би га разредило. Екстремно висок садржај шећера омогућава дугу ферментацију која траје и до осам година, а садржај алкохола је само два до четири процента. Вино има толико интензиван укус да се не служи у чашама, већ у маленим кристалним кашичицама.

Србија производи за трећину мање вина него пре 130 године

Магазин Форбс ово винино златне боје и густине меда је прогласио за најскупље на свету, а кошта 40.000 евра по флаши (375 мл) и може да траје 1.000 година.
Иначе, грожђе за десертна вина бере са много нижим садржајем воде због чега има четири пута мање тежине од стандардних сорти грожђа. Због тога је за ову врсту вина најчешће потребно између 3,5 до 4,5 кг грожђа за производњу једне стандардне боце.
Како су једногласно нагласили стручњаци за вини количина грожђа за једну боцу зависи од локације узгоја, сорте, али и квалитета грожђа како би се направио жењени производ, пише сајт Food and Wine.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.