Када вам понуде кафу са млеком од грашка то можда не звучи примамљиво и пожељно, али будите спремни за гастрономско изненађење. Наиме, напитак уопште није зелене боје као што се на прву лопту очекује.
У питању је биљно млеко, као и сва дуга попут сојиног, бадемовог, кокосовог, пиринчаног…. Прави се од протеина грашка екстрахованог из жутог грашка, обично у комбинацији са водом, сунцокретовим уљем, микронутријентима додатим за обогаћивање хране, згушњивачима и фосфатима и права је протеинска бомба. Слаткасто је, мада постоји и у варијанти без заслађивача, а има га у понуди и са укусом ваниле и чоколаде. Оно што га чини јединственим је што је добар избор за особе које су осетљиве на алергене.
Одличан извор биљних протеина
Грашак је један од најбољих извора биљних протеина. За разлику од многих биљних млека, као што су бадемово и кокосово, млеко од грашка има исту количину протеина као кравље млеко. Тачније, 240 милилитра млека ових врста садржи око осам грама протеина, док на пример, 240 милилитра бадемовог млека садржи свега грам протеина.
Храна са високим садржајем протеина је добра јер укључе на нижу телесну тежину, повећану мишићну масу и бољу контролу шећера у крви. Такође, редовно конзумирање хране богате протеинима као што је млеко од грашка може помоћи у регулисању апетита и одржавању осећаја ситости између оброка, преноси NBC.
Добар извор неопходних хранљивих материја
Поред протеина, ово млеко садржи много хранљивих материја као што су калијум, гвожђе и калцијум и као такав нутритивни пакет одлична је намирница за вегетаријанце и вегане.
Илустрација: Грашак је један од најбољих извора биљних протеина
Уштеда калорија
Млеко од грашка је одличан савезник витке линије. Садржи мало калорија, много мање од крављег млека. Изузетно је кремасто и то га чини бољим од осталих варијанти биљних млека.
Домаћа производња
За домаће млеко од грашка потребно је 340 грама некуваног грашка, 950 милилитра вреле воде, а по опцији можете да додате урме и екстракт ваниле.
Када вода прокључа, смањите топлоту и кувајте грашак док не смекша, отприлике сат, до сат и по. Када је потпуно скуван, грашак помешајте у блендеру са 830 милилитра воде, две кашичице екстракта ваниле и три урме. Блендирајте док не добијете жељену текстуру.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/542746/da-li-je-mleko-od-graska-stvarno-od-graska)