Данијела Илић из Гркиње код Гаџиног Хана определила се за производњу лековитог биља, након што је радила као новинар у „Заплањским новинама“, потом као маркетинг менаџер у телевизији „Око соколово“ и хемијски техничар у Дирекцији за изградњу Гаџиног Хана.

Першун, невен, камилица, бели слез, слачица, артичока, матичњак и босиљак, само су неке од лековитих биљака које су Данијела и њен супруг Зоран узгајали у протеклих 15 година на свом имању.

Данијела поред тога учествује и у изради козметике од лековитог биља и природних препрата за лечење различитих здравствених тегоба у фирми коју је отворила њена познаница, дипломирани фармацеут Јована Милутиновић.

Узгајање лековитог биља Данијела препоручује свим људима који имају мало земље, а желе да упосле себе и чланове своје породице.

„Лековито биље доноси веће приходе по ару од било које друге биљне културе. Сади се углавном на малим површинама јер захтева пуно ручног рада. Земљиште и биље се не третирају хемијским препаратима, а биљке се ручно саде, окопавају и беру. Берба је и најтежи део посла, посебно невена. Цветови невена беру се искључиво током сунчаних дана и то у најтоплијем делу дана“, објашњава Данијела.

Илустрација: Међу бројним лековитим биљкама Данијела узгаја и босиљак

Добра ствар код узгајања лековитог биља, истакла је Данијела, је то што произвођачи годину дана унапред знају по којој цени ће продати сво биље које произведу.

„Производња се уговора пре почетка пољопривредне сезоне и тада се одређује најнижа загарантована откупна цена. Уколико тражња на тржишту буде већа и цена може да буде већа. Добро је и то што не трагате за откупљивачима, већ и то унапред договарате“, казала је Данијела.

Од лековитог биља које убере на свом имању Данијела производи етерично уље и хидролате који се користи за производњу козметике у фирми њене пријатељице.

Илустрација: Од лековитог биља које убере производи етерична уља

„Широк је спектар производа који се израђује од лековитог биља, ту су најразличитије креме за негу лица и тела, балзами, серуми за лице, тело, косу и нокте. Производимо и капи за ароматерапију и капи вранилове траве који се пију код упале грла и капи матичњака које су природно средство за смирење“, говори Данијела.

Према њеним речима, на подручју Гаџиног Хана до пре пар година се узгајање лековитог биља бавило седамдесетак породица, али је последњих година интересовање смањено и смањен број узгајивача.

Извор: https://niskevesti.rs/danijela-iz-zaplanja-radila-kao-novinarka-pa-prosao-pronasla-u-uzgajanju-lekovitog-bilja/

ФОТО: Pixabay

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.