Идеја која нас води је да помогнемо телу да буде здравије место за живот, производећи природне производе, који су у складу са природом и јединственим квалитетом који се тиме ствара, производе који су једноставно благотворни и здрави, тиме обезбедити људима могућност да се хране здраво и притом живе потпуније и у духу свог бића. Ми верујемо у партнерство, у изврсност, у врхунски квалитет, у поузданост, прича нам Данијела Ратков Жебељан, и додаје:

“Верујемо да можемо обезбедити да свима са којима сарађујемо буде боље, да се при том сви осећамо добро тиме што сарађујемо једни са другима. Ми верујемо да оно што производимо и начин на који то радимо доприноси бољитку људи, због утицаја који наши производи имају на здравље и благодет, а такође заједнице и природе због начина на који приступамо производњи и како се односимо према природи и окружењу у коме живимо и стварамо.

Од њиховог представљања на ресторанској сцени 1980-их у Америци, микробиље је константно стиче све већу популарност и значај у исхрани.

Ове ароматичне младице, такође познате као микро биље или поврће конфети(јер их кувари најчешће побацају по храни коју служе) или млади изданци, богате су аромом и доприносе визуелном и нутритивном значају разним јелима.

Упркос својој малој величини, они концентришу у себи хранљиве састојке, који често садрже знатно виши ниво хранљивих састојака од зрелијег поврћа исте врсте. То их чини добрим додатком било којој исхрани.

Микробиље је младо поврће високо око 5–10 цм. Има интензиван ароматичан укус и концентрован садржај хранљивих састојака и долазе у разним бојама и текстурама.

Не треба их мешати са клицама које немају лишће. Клице такође имају много краћи циклус раста од 2–7 дана, док се микробиље обично се бере 7–21 дан након садње, тик пре појаве првих правих листова биљке.

Микробиље је врло погодно за узгајање, јер се може гајити на разним местима, укључујући на отвореном, у пластеницима, па чак и на вашој прозорској дасци.

Микробиље се може гајити из различитих врста семена. Најпопуларније сорте код нас производе се од семена: броколи, спелта, пшеница, раж, јечам, купус, ротква (јапанска, кинеска и санго), рукола, салата крес, слачица, алфалфа, цвекла, сунцокрет, грашак, пискавица.

Микробиље се разликује по укусу, који може варирати од неутралног до зачињеног, благо киселог или чак горког, у зависности од сорте. Уопштено говорећи, њихов укус се сматра снажним и концентрисаним.

Микробиље је препуно хранљивих састојака

Иако се њихов садржај хранљивих састојака мало разликује, већина сорти обично је богата калијумом, гвожђем, цинком, магнезијумом и бакром. Микробиље је такође одличан извор корисних биљних једињења попут антиоксиданата.

Штавише, њихов садржај хранљивих састојака је концентрован, што значи да често садрже виши ниво витамина, минерала и антиоксиданса од исте количине зрелог зелениша.

У ствари, утврђено је да упоређујући микробиље са зрелијим зеленишом да ниво хранљивих састојака у микробиљу може бити и до девет пута већи од нивоа пронађеног у зрелом зеленишу.

Истраживања такође показују да садрже шири спектар полифенола и других антиоксиданата од својих зрелих рођака.

Једна студија мерила је концентрације витамина и антиоксиданата у 25 комерцијално доступних микробиља. Ови нивои су затим упоређивани са нивоима забележеним у УСДА Националној бази података о хранљивим састојцима за зрели биљке.

Иако су нивои витамина и антиоксиданата варирали, нивои измерени у микробиљу били су и до 40 пута већи од оних забележених код зрелих јединки.Клице су семе које је никло и развило се у врло младе биљке. Овај поступак клијања обично започиње намакањем семена неколико сати.

Натопљено семе се затим изложи правој комбинацији температуре и влаге и остави да расте два до седам дана. Крајњи производ је обично изданак димензија 2–5 цм.

Јестиве клице су изврсни извори антиоксиданата, есенцијалних аминокиселина и прегршт хранљивих витамина и минерала. Као такве, клице су означене као функционална храна која има здравствене користи и смањује ризик од многих болести.

Кажу да клијање повећава хранљиву вредност састојака и обезбеђује бољу пробаву. Младе клице имају 10 до 100 пута глукорафанина који је ензим који штити тело од агенаса који узрокују рак. Даље , пружа антиоксиданте и повећава активност хлорофила који помаже у детоксикацији вашег тела појачавањем нивоа кисеоника у телу.

Клијање повећава ниво минерала и витамина, укључујући витамин Д у састојцима. У књизи, Дијета и исхрана – холистички приступ, аутор Рудолпх Баллентине објашњава да се већина скроба који производе гас може елиминисати клијањем. Клијање такође повећава садржај протеина и скраћује време кувања махунарки. Током процеса ницања, део ускладиштеног скроба у махунаркама користи се за формирање ситних листова и кореноваца и за производњу витамина Ц.

То ко су наши сарадници, наши партнери, наши купци, говори највише о томе ко смо то ми. И стога трудимо се из дана у дан да унапредимо тај однос, марљиво и пажљиво радећи на свему ономе што је свима у том односу  важно.

Светлана Ковачевић

Извор: Домаћинска кућа

#mikrobilje

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.