Узгајате сопствене свиње, али живите у центру града, не одлазите на фарму, нема устајања „у цик зоре“, а ни блатњавих чизама. Звучи шашаво, али је заправо могуће – и то у нашем комшилуку.

Крешимир Кутеровац, сточар из Хрватске, покренуо је са компанијом Beyondi и Blok Be платформу GoAgro помоћу које свако може да постане сточар, а да сам посао око свиња уместо њега ради неко други.

„Ви купујете дигитални облик свиње – PigNFT (Pig token). Минимална цена је 220 евра за коју после две и по године добијате 100 килограма свињетине. То је период претварања дигиталне свиње у стварну и ‘маса’ свиња вам се повећава за три одсто годишње“, објашњава Кутеровац за BBC на српском.

Виртуелну свињу можете да купите криптовалутама или стварним новцем. Токен је врста криптовалуте – дигиталног новца, али и власништво над неком стварном имовином, попут некретнина, акција, земљишта, уметничких дела или пољопривредних производа, као у случају свиња, објашњава Марија Матић, криптоаналитичарка.

Илустрација: Ви плаћате трошкове, а о свињи брине Крешимир из Осјека

Иначе, довитљиви свињар Крешимир Кутеровац има 57 година, живи у Осијеку и цео живот се бави овом граном пољопривреде. Идеја о виртуалним фармерима потекла је из жеље да „помогнемо и обезбедимо квалитетан ланац исхране“.

Кутеровац наводи да је храна тренутно најважнији ресурс, и да се очекује да ће цена квалитетне хране само ићи на горе.

„Овако повезујемо пољопривреднике, којима су потребне инвестиције са купцима који траже квалитетну храну“, каже пољопривредник из Хрватске.

Уколико после две и по године „фармер из фотеље“ не жели производ, може да га прода газдинству које му узгаја свињу или да је претвори у месни пакет – кобасице, пршут, шницле, чварке и остале производе који се добијају прерадом свињског меса. Такође постоји опција да прода „прасећи токен“ на берзи.

Ова идеја није нова, и увелико је заступљена у свету, али на овим просторима је још увек прилично неуобичајена. Платформа „ GoAgro“ је покренута пре шест месеци и тренутно је продато око 170 „дигиталних свиња“. Кутеровац жели да се пројекат прошири и на остале пољопривредне гране и заживи у свакој држави. За крај, треба додати да сваки „фармер“ може у сваком тренутку да надгледа негу и здравље својих свиња преко постављених камера.

Извор: https://www.agrotv.net/on-line-uzgoj-svinja-iz-fotelje/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.