Газанија, у нашем народу позната и као сунчица, је цвет раскошних боја и зеленог, сјајног лишћа која је толико лепа да многи помисле да је вештачка. Има крупне цветове који могу бити једнобојни или комбинација две и више боје. Често по латицама има уздужне штрафте што је чини посебно атрактивном. Може да се сади у башти где се лако уклапа са другим цвећем, али и у саксије како би улепшала терасу. Обожава сунце и топлоту, а у облачним данима затвара своје цветове због чега су је и прозвали сунчица.

Компактног је раста са јаким кореном па је препорука да се сади дуж ивица цветних леја, камењарима, у дубљим жардињерама и саксијама. Иако се издваја крупним, прелепом цветовима одлично се комбинује са плавим цвећем као што су лобелија и агератум.

Адаптирана на наше услове

Газанија (лат. Gazania rigens) води порекло из суптропске и тропске Јужне Африке, али се добро адаптирала и на наше климатске услове. Уколико су зиме хладне са минусом ипак је треба заштити од хладноће тако што ћете је у јесен ископати из баште, пресадити привремено у саксију да презими, па је на пролеће вратити у врт. Због сличности са гербером газанија је негде позната и под именом мали гербер.

У питању је вишегодишња биљка, ниског је раста па порасте до 30 цм висине. Листови су дугуљасти, по рубовима лагано савијени у скупљени у приземну розету. Листови су пресвучени сјајним воштаним слојем што биљци омогућава да лакше преживи период суше. Листови су с лица тамнозелени, а са наличја сребрнасти. Цветови су појединачни и велики до 8 цм и расту на врховима стабљика.

Као и већина биљака захтева добро дренирано земљиште које може бити и лагано песковито или лошијег квалитета. Уколико се сади у саксијама због великог корена препорука је да се сади у посудама пречника минимум 15 цм, па и више. Приликом садње у башти неопходан је размак од 15 до 20 цм између сваке биљке како би имале места за раст и развој. Размножава се семеном, које се сади у рано пролеће у мање чашице са супстратом који се одржава влажним све док не пусти корен. На стално место у башти млада биљка се пресађује кад прођу мразеви.

Размножава се и резницама дужине 10 цм који се могу узимати цело лето или дељењем саме биљке пре пролећног пресађивања. Током вегетационог периода јој је потребно редовно заливање, док се прихрана односно течно ђубриво за цветнице користи на сваке две недеље посебно у периоду интензивног цветања. Залива се одстајалом водом или кишницом два пута недљно како би се одржао интензитет цветања, јер услед недостатка влаге смањиће се величина цветова. Није потребно орезивање, али је добро уклањати увеле листове и цветове како би се поспешило стварање нових.

Илустрација:

Цвета од априла до окторбра

Газанија цвета од почетка априла до првим октобарских мразева, па је њена лепота посебно долази до изражаја у рану јесен када већина летњег цвећа заврши сезону цветања. У зависности од сорте газанија може бити бела, жута, златно жута, црвена, љубичаста, наранџаста или комбинација више боја.

Уколико је гајите као вишегодишњу биљку потребно је у јесен, тачније крајем октобра или у новембру да је припремите за презимљавање. За почетак, сви изданци који су у процесу цветања се одсеку. Непосредно пре почетка мраза се ископа из баште и пресади у саксију која се чува у сувој, добро осветљеној просторији где температура неће бити испод нула степени. Најбоље је да је ставите у подрум до пролећа. Да би се избегло исушивање корена, земља у саксији мора бити влажна. Држите је подаље од промаје која јој смета, а кад крену нови пупољци и прође мраз можете је поново посадити у башту.

Газанија није отровна за људе, нити за кућне љубимце, а због свог воскастог листа је врло отпорна на болести и штеточине. У случају болести уочава се промена боје листова који жуте, а цветови се деформишу. На листовима газаније могу се појавити трипси у облику сребрних мрља. Како саветују искусни баштовани најбоље је да је третирате раствором на бази инсектицида два пута у року од 10 дана. На листовима се такође може појавити бела пена која се може уклонити туширањем биљке млазом млаке воде.

Пужеви се сматрају главним штеточинама газаније. Неопходно је пажљиво пратити њихову активност у зони раста овог цвећа и уколико се ухвате на биљци, морају се одмах уклонити, јер представљају велику опасност за коренски систем. Искористите неки од трикова против пужева као што је посипање око цвећа издробљене љуске од јаја чија ће оштра ивица спречити ове штеточине да нашкоде газанији.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.