Вегетација собног биља почиње рано у пролеће, па се због тога најчешће у ово доба године размишља о њиховом пресађивању у веће саксије уколико су жиле потпуно обрасле земљу. Има ту и изузетака, биљке код којих не долази до потпуног мировања вегетације (на пример палме) могу се пресађивати у свако доба године. Цветајуће биљке не пресађују се за време цветања.

Неке биљке (минђушице, традесканције, аспарагус спренгер и друге) воле пресађивање, тада бујније и лепше расту, док азалеја, камелије и орхидеје не воле. Кала, лимун, палме пресађују се само онда када им је мала саксија, па им је већа неопходна.

При пресађивању треба пазити да биљка буде тачно у средини саксије и да се не ставља сувише дубоко ни сувише плитко.

После пресађивања биљка се увек добро залије. Затим се смести на светло, по могућству топло место, заштићено од јаког сунца и промаје.

Илустрација: При пресађивању треба пазити да биљка буде тачно у средини саксије 

Како дезинфиковати старе посуде
Старе саксије треба да се добро очисте, оперу и дезинфикују како би могле поново да се употребе. Најједноставније је то урадити уз помоћ алкохолног сирћета које је јефтино и лако се употребљава. Вода и сирће се користе у односу 1 : 1. Саксије се потопе на два до четири сата, а затим се исперу хладном водом и оставе на чисту површину да се осуше на ваздуху.

Да бисте уклонили белу ивицу која настаје таложењем минерала, у пет литара воде размутите три кашичице лимунске киселине и у том раствору држите потопљене саксије преко ноћи. Да не испливају, притисните их каменом или каквим тешким предметом. Следећег јутра четком орибати и добро испрати.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/569997/dom/vreme-za-presadivanje-biljaka

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.