Након што је дипломирао на Пољоривредном факултету у Београду и одбранио мастер рад, на агроекономском смеру, Предраг Симић, вратио се  на породично имање,у село Биоска, код Ужица. „Хтео сам да наставим породичну традицију, јер од давнина се Водњика производи на газдинству. Симићи су највећи произвођачи водњике на свету. Како се у Лесковцу највише прави ајвар и туршија тако и ми правимо ајвар и туршију па додамо и Водњику. Свака кућа има овај напитак. Раније није било лимуна и поморанђе, па су људи температуре и прехладу лечили Водњиком“ прича нам Предраг.

Ове године су произвели 5.000 литара. Водњика је традицонални витамински напитак који је карактеристичан за ужички регион и прави се прави  од изворске воде и седам врста дивљег воћа и шумских плодова, (дивља јабука, дивља крушка, клека, дрен, трњина, глог и шипурак). Сво сакупљено воће се ставља у чисту изворску воду. Ово дивље воће и шумске плодове убирамо у нашем селу, по шумама и брдима, које је далеко од града, магистралних путева, фабрика и свих могућих извора загађења.

Водњика је пре коришћена у исхрани и као окрепљујући напитак, који подиже имунитет организма, јер у себи има доста ензима, витамина и минерала. У данашње време је готово заборављен, нарочито у урбаним крајевима Србије, али смо зато ми ту да вам понудимо овај напиткак чудесне снаге.

Примаран производ нам је Водњика, краљица имунитета како је ми називамо. Неки је још називају “еликсир младости”, “зимско пиће горштака” или “воћна туршија”.  Водњика је је добра и за марурлук, после доста попијених чашица више, одлична је за мамурлук.

За прераду воћа и производњу Водњике у оквиру домаћинства Симићи су изградили мини погон капацитета 3.000 литара. Овде се процес производње одвија у строго контролисаним условима по питању хигијене и температурног одржавања саме просторије. Како наш саговорник појашњава да водњика мора да одлежава у иноx ферменторима на одређеној температури јер тада добија пун укус и мирис.

Цена Водњике је 600дин/л (минимум 6 л за наручивање)

INSTAGRAM: kraljica_imuniteta КОНТАКТ ТЕЛ: +381 643902401

 

Представљамо вам четири врхунска производа са сајма ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.