Дошло је до упадљивог пада количине пестицида продатих у ЕУ, великим делом због тога што су им цене порасле, објавио је Евростат.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику наводи да је око 322.000 тона пестицида продато 2022. године, што је 10 одсто мање у односу на количину продату годину дана раније. Од бројних пестицида који се користе у ЕУ, највећи обим продаје имали су фунгициди и бактерициди са 43 одсто обима продаје у 2022, а следе хербициди, (35 одсто), па инсектициди и акарициди који се користе против гриња и крпеља (14 одсто).

Међу земљама ЕУ, највећи удео продатих пестицида регистрован је у Француској (21 одсто), Шпанија (18), Немачкој (15) и Италији (14), а ове земље су и водећи пољопривредни произвођачи у ЕУ. Било је и неколико земаља ЕУ које су забележиле нагли пад продаје пестицида између 2011. и 2022. године, попут Италије (37 одсто), Португалије (36) и Грчке (33), наводи Евростат.

Упркос оваквим подацима, у мају прошле године објављено је да се европска пољопривреда и даље ослања на велике количине пестицида за принос усева, а да продаја хемикалија практично остала иста током протекле деценије.

Пестициди се користе у шумарству, при изградњи путева, железничких пруга, у баштама, јавним парковима…

Тако је у периоду од 2011. до 2020. године продаја пестицида у земљама које су чланице остала стабилна – око 350.000 тона годишње. Према подацима ЕУ, 83 одсто пољопривредног земљишта које је тестирано 2019. године садржало је остатке пестицида, а 22 одсто локација у рекама и језерима у којима се пратило присуство пестицида, било је изнад прага дозвољене концентрације.

У 2020. години Стратегија Европске комисије од фарме до трпезе предвидела је два циља смањења пестицида: пад употребе и ризика од хемијских пестицида за 50 одсто, а други циљ – смањење употребе опаснијих пестицида за 50 одсто. Та стратегија била је кључни део Европског зеленог договора и имала је циљ да европски прехрамбени систем учини праведним, здравим и одрживим. Међутим, крајем прошле године Европски парламент одбацио план о смањењу употребе хемијских пестицида за 50 одсто до 2030. Више од милион Европљана прошле године поднело је петицију за потпуно укидање пестицида у ЕУ, али су неке пољопривредне организације рекле да би смањење њихове употребе за више од половине имало негативан утицај на приносе и довело у опасност производњу хране у целом блоку.

Извор: Политика

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.