Виола у народу позната као Дан и ноћ, потиче из породица љубичица. Могу да буду једногодишње, двогодишње или краткотрајне вишегодишње биљке у зависности од врсте и времена садње. Виоле одлично подносе мраз. Ипак, температуре испод -16 степени Целзијуса могу довести до смрзавања, па је добро да, уколико га има, на виоле набацате снег. Цветају интензивно до краја маја, мада има сорти које цветају и цело лето. У топлим данима потребна је додатна заштита против гриња и зелених ваши. Неколико малих ,,цака“ како да вам буду лепе потражили смо на газдинству Цветна оаза.

Сам израз “виола” означава читав род једногодишњих и вишегодишњих биљака који су део породице љубичица. Према специјализованим изворима, ова породица обухвата од 500 до 700 врста представника света флоре, од којих је значајан део распрострањен у украсном баштованству. Значајан део врсте концентрисан је у Северној Америци, Новом Зеланду, Јапану, Аустралији. Многе врсте ових биљака налазе се у јужноамеричким Андима.

Да ли цвеће може да буде исплатив бизнис и када?

,,Дан и ноћ или виоле, дуго и веома лепо цвета, а пет латица је прилично велико у односу на величину биљке. Готово да и не постоји боја у којој ово цвеће нема латице. Поред беле, жуте, црвене и љубичасте, могу се наћи и виоле у црној или две-три боје. Класична комбинација је када се дан и ноћ жуте боје посаде поред биљака које су плаве, што је директна асоцијација на име. Лепо је и када се помешају црвена и жута или црвена и љубичаста виола. Постоје различите форме и врсте, са различитим бојама и величинама цветова. Питање је укуса, али и места где бисте их гајили.

Виоле падајуће форме траже простор, односно висеће саксије или жардињере, стојеће су идеалне за прозорске даске, терасе или за отворени простор. Крупноцветне су компактне форме, чврсте су и велики је избор боја, одличне су за стојеће саксије. Јако су популарне јер су један од ректих цветова који ће имати цвет и током зиме јер одлично подносе и велики минус. За оне који су љубитељи цвећа први је избор за урежење терасе и током зиме“ каже Драгана Чоловић из Цветне оазе.

Ова земљаста биљка успева у сваком земљишту. Могу да се посеју практично било када и било где. Уколико се то уради крајем лета, цветаће током зиме. Уколико се посаде у пролеће даваће цветове све до краја лета. Ако се посеју у јесен, успешно ће презимити и процветати у пролеће. Међутим, пошто је ово једна од ретких биљака које су способне да цветају и испод снега, најбоље је пресадити је у јесен. Треба водити рачуна и о густини садње.

Куповина виоле

,,Виоле ће те углавном купити у саксијама пречника 12-19 цм. Биљке које сте купили обавезно пресадите у веће саксије јер имају изузетно снажан корен. У малим саксијама тешко презимљава, а у великим пролази нетакнута, чак и када се цела саксија заледи. У стандардне жардињере не садите више од две биљке. Уколико виоле немају довољно светла ни хране, жбун ће постати растресит, а цветови ретки. Не брините. Само их преместите на сунчану позицију, ошишајте на око 10 цм изнад земље, обавезно прихрањујте са сваким заливањем и обновиће се за две седмице. Крупноцветне виоле се не орезују“саветује Драгана.

Љубичица дан и ноћ се највише користи за јесењу и пролећну декорацију вртова и балкона, а веома лепо украшава ивичњаке у баштама и лејама. Користи се и као покривач тла између луковичастих украсних биљака и између грмља. Фантастично изгледа у прозорским сандучићима, али и у жардињерама као први ред цвећа са високим перенама. Постоји и мини виола са ситним цветовима која се дивно комбинује и заузима мало места.

Да би се продужило цветање и да би биљка била здрава, редовно треба уклањати увеле и оштећене цветове и листове. Када се виола лепо прими, не мора да се прихрањује, али ће јој течно ђубриво свакако користити да лепше и дуже цвета. Залива се предвече, најбоље три пута недељно и то директно у земљу, а не преко листова. Уколико се сади за лето онда је од пролећа треба заливати сваке вечери. Треба имати у виду да иако хладноћа и мраз овој биљци не могу да нашкоде, дан и ноћ је веома осетљив на влагу. Због тога је најбоље да се саксија постави на место заштићено од падавина. Земља не сме да буде сува, али је треба контролисано заливати. Пихраном ћете имати и бујно цветање.

Невена и Тамара имају бизнис који ради свега 5 газдинстава, а тржиште вапи за њиховим цвећем

Углавном расту интензивно и цветају врло богато

,,Виоле заливамо умерено јер су у периоду у ком цветају температуре ниске и влаге углавном има довољно. Крајем пролећа, када углавном све виоле одлично изгледају, заливање треба да буде чешће.Ђубрива са појачаним калијумом додајте са сваким заливањем. Виоле углавном расту интензивно и цветају врло богато, па је и потрошња хране изузетно велика. Никада не прескачите прихрањивање када заливате, а можете додати водорастворљиво ђубриво 20:20:20 али се најбољи резултати постижу комбинацијом 15:5:35 НПК.

Током вегетације, овој цветници треба обезбедити јаку светлост. Одрасле биљке у башти воле места на пролећном сунцу. Виолу не треба садити много дубоко у земљиште, јер може доћи до труљења корена.

,,Светло је веома важан услов за здраве и цветне биљке. Једино правило којег треба да се придржавате је што више светла, то лепше и бујније цветање. Крупноцветне виоле воле потпуно осунчана и полусеновита места. Наранџасте сорте никада не садите у сенци јер су склоне издуживању. То је место на којем се најбоље понашају жуте и беле. Зато, на пуном сунцу можете без икакве бојазни посадити све боје и врсте виола.

Дан и ноћ није захтевна биљка, мада није ни имуна. Рђа, пегавост, пламењача, пепелница, лисне ваши и  те како могу напасти виолу. Из тог разлога треба уврстити и адектватну заштиту против болести и штеточина. Не треба ојачајавати ни ако не успете у том подухвату јер је ова биљка вероватно у понуди најефтинија цветница, тако да ,,пропалу“ биљку увек можете заменити.

Постоји и мини виола са ситним цветовима која се дивно комбинује и заузима мало места. Једно је сигурно, виоле заслужују другачију посуду од осталог цвећа, а најлепше су у винтиџ кофама и посудама. Многи их уз ,,невестин вео,  комбинују наизменично као висеће форме на терасама.

www.agrobiznis.rs

Вратили су се у село после 40 година и направили чудо

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.