Могу ли вина да буду вина а да нису од грожђа, боровнице, малине, купине, ароније? Могу, и те како! Ту је рецимо вино од нара, а направио га је Владо Тошић пореклом из Бара.
Рекао је да сви данас пију, било да су заљубљени, састављени или растављени. Након дугогодишње производње сокова од дивљег и домаћег нара, дошао је на идеју да прави вино, што је јединствен производ. Поред Азербејџана и Јерменије, питао се зашто и они у Бару не би искористили свој нар, познат по својој слаткоћи и лековитим својствима.
Тошић је додао да дивљи нар, попут шипурка у Србији, не захтева никакву негу. Некада је у Црној Гори било много коза које су брстиле нар, што је омогућавало природне процесе, па је нар добро рађао. Он и даље добро рађа јер је отпоран на временске услове, само га треба искористити у правом тренутку. Открио је да је за један литар сока од дивљег нара потребно десет килограма воћа.
За литар вина од домаћег нара потребно је шест килограма нара, што је потребно за квалитет који купци константно потврђују.
Како сте почели са производњом и колико дуго се тиме бавите?
Већ више од 30 година бавим се производњом матичних сокова, првенствено сока од нара. Почео сам 1994. или 1995. године. У последње три године покренуо сам и производњу вина од нара.
Можете ли нам рећи нешто више о процесу производње?
За један литар вина од нара потребно је шест килограма домаћег, слатког нара, познатог као “парски шипак” (сорте Паршки). Иста количина нара потребна је и за производњу једног литра матичног сока. Када правим сок од дивљег нара, потребно је чак десет килограма воћа по литру.
Да ли имате сопствене засаде или откупљујете нар?
Имам своје засаде, али већину нара ипак откупљујем. Нажалост, све је теже пронаћи радну снагу за бербу, било у Црној Гори, било у Србији. Берба траје свега неколико дана или недеља, а проблем представљају и временски услови—када нар сазри, често падају кише које могу да униште део рода.
Да ли радите сами или имате помоћ?
Имам малу подршку породице, али производни процес у највећој мери водим сам. Требало ми је три године експериментисања да бих успешно направио вино од нара. То је захтевало бројне анализе и прилагођавања. Што се бербе тиче, ангажујем бераче сезонски, али сам процес производње је углавном у мојим рукама.
Како пласирате своје производе и каква је потражња?
Моје вино и сок од нара најчешће купују странци и туристи, нарочито на приморју. Многи сами долазе на моју локацију и препоручују производ даље. Поред тога, учествујем на међународним сајмовима, посебно у Србији, где радо представим своје производе.
Колико кошта ваше вино од нара?
Цена за литар вина од нара је 1.500 динара.
Које су здравствене користи вина и сока од нара?
Нар је изузетно здрав. Помаже јачању имунитета, побољшава рад срца и крвних судова. Лично, зими волим да попијем чашу вина од нара пре него што запливам у мору. На пример, ако је напољу 20 степени, море је обично око 15 степени, али ми вино помаже да лакше поднесем хладноћу и пливам и по пола сата.
Светлана Ковачевић