Вајгела је цвет изузетне лепоте који се лако се уклапа са другим цветицама у башти. Постоји више врста овог цвећа које се углавном разликује по боји лишћа које може бити уобичајене зелене боје или шарено, са белим шарама по средини. Цветови су звонасти и подсећају на трубе, а најчешће су ружичасте и јарко пинк боје. Није захтевна биљка за узгој, па се препоручује почетницима у баштованству.

Воли сунце

Вајгела (лат. Veigelia bushes) је листопасна грмаста биљка из породице орлових ноктију која најчешће порасте између 80 и 100 цм, мада има и сорти које могу да порасту у облику огромног грма висине више метара. Пореклом је из источне Азије, а име је добила по немачком научнику Кристијану Еренфриду Вајгелу. У Европи се први пут појављује почетком 19. века.

Сади се у добро дренираном земљишту на директном сунцу које утиче на бујност цветова. Подноси и благу полусенку, али у том случају ће имати мање ситнијих цветова. Има јак корен који се шири испод тла због чега треба направити размак између биљака прикилом садње.

Може да се посади у жардињере или саксије, а у том случају бирајте мање јер воли да буде „стиснута“. Вејгела није избирљива кад је у питању земљиште, мада јој прија мало киселије тло између 5,5 и 7,0 пХ.Уколико је земљиште више алкално можете га „закиселити“ пољопривредним сумпором како бисте смањили пХ.

Илустрација: ПОдједнако добро успева у башти и у саксији

Осим јаког корена који допире дубоко у земљу све врсте вајгеле имају дугуљасте листове који се сужавају до шиљастог врха и који отпдају у јесен. Цвета од краја маја и током јуна, мање током лета прелепим цветовима скупљеним у гроздасте свасти.

Осим пинк који су и најраспорострањенији, боја цветова може бити и црвена и бела, ређе жута. Након периода цветања јавља се и плод, сува капсула која садржи бројне мале „крилате“ семенке. Вајгела одлично подноси сушу, захтева минимално одржавања због чега је на цени међу баштованима. Септембар је идеалан месец за садњу овог цвећа јер ће до првих мразева биљка да се добро укорени и без проблема поднесе зиму.

Може да се посади и у рано пролеће, важно је да има довољно времена да се добро укорени пре врелих летњих температура. Уколико сте их посадили у саксије или жардињере препорука је да их крајем октобра унесете у заштићен простор као што је подрум у коме ће презимети.

Илустрација: Треба је штедлјиво заливати јер се на тај начин јача биљка

Орезивање

Орезивање и уклањање увелих гранчица је неопходно једном годишње кад прође сезона цветања зато што то подмлађује биљку. Када је у питању заливање само након садње земљиште треба да буде умерено влажно, а после тога је довољно мало воде једном недељно, одосно два пута седмично током највећих летњих жега.

Ретко заливање помаже биљци за развије јак и дубок корен. Како се земља у саксијама, посебно током лета, брже суши заливате чешће, али са врло мало воде која не сме да се задржава око корена, јер то може да доведе до његовог труљења. Кад је у питању ђубрење вајгела не тражи никаву дохрану, али можете повремено да је залијете са водом у коју сте додали мало ђубрива за цветнице како би бујале и имале раскошније цветове.

Ово цвеће је врло отпорно и није склоно болестима уколико га правилно негујете. Највећи непријатељ му је сувише влаге у земљишту што погодује стварању гљивица које нападају корен, зато је важно не претеривати са заливање. Кад су у питању штеточине веће животиње као што су зечеви не нападају ово цвеће, али се може наћи на удару уобичајених биљних паразита као што су гриње, лисне ваши и трипси. Ови штеточини се изузетно брзо размножавају и могу направити велику штету на лишћи. Лако их се можете решити тако што ћете лишће пребрисати крпом која је натопљена сапуницом или је једноставно испрскајте инсектицидним сапуном.

Вајгела не захтева посебну зимску негу. Уколико живите у пределима где зиме нису јаке и нема мраза нећете имати проблем са презимљавање. У супротном након орезивања малчирајте земљу око саме биљке како би задржала топлоту, а у изузетно хладним данима можете је и покрити најлоном. Већ у пролеће кренуће да буја, расте и цвета.

Ово цвеће је врло привлачно пчелама, бумбарима и лептирима због своје необичне лепоте и јарких цветова. Искусни баштовани често истичу да вајгела даје дозу романтике башти, а једном посађена биљка ће годинама бити најлепши цветни украс без превише труда.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.