Да ли пчеле спавају питање је које је дуго мучило научнике. Посматрајући кошнице током ноћи и живу активност пчела у том периоду дошли су до закључка да ова малена бића имају врло богат ноћни живот и да не спавају. Међутим, није све баш тако како се на први поглед чини. Детаљном анализом активности пчела у кошници током дана и ноћи дошли су до фасцинантних открића о животу ових корисних створења.

Спавање у кошници
Птице и сисари попут човека имају циклусе спавања и буђења, док код инсеката то није примећено, барем не до пре нешто више од четири деценије. Заљубљеник у пчеле и страствени истраживач њихових навика Валтер Каисер је 1980. године дошао до узбудљивог открића. Он је запазио да пчеле имају периоде одмора сличне нашем сну и први је истраживач који је потврдио да спавају и бескичмењаци. Проучавајући активности пчела он је приметио да поједине јединке с времена на време спусте главу, опусте антене и одмарају се као да спавају. Међутим, оно што је посебно интересантно пчеле спавају и одмарају се у различито време што зависи од њихових задужења у кошници. Валтер је уочио да поједине пчеле мирно леже на ивици саћа где није било легла што га је подстакло да се детаљније позабави питањем да ли и када пчеле спавају. За разлику од сисара пчеле имају другачији образац спавања који је прилагођен ужурбаном животу у кошници који траје 24 сата дневно 7 дана у недељи. И док су пчеле задужене за одржавање хигијене у кошници имале лагане предахе чак и током дана, радилице које су задужене за прикупљање нектара имале су дуже периоде тачније осам сати сна и то у периоду од заласка до изласка сунца. С друге стране током ноћи део друштва је размештао мед у саћу што ни најмање није сметало уморним радилицама да спавају. Пчела којој је потребан одмор може изабрати празну шестоугаону ћелију од пчелињег воска као кревет, или миран део чешља даље од вреве легла.

Илустрација: Старијим пчелама је потребно више сна него младим јединкама
Примећено је да старије пчеле спавају на ивици легла док су младе више сконцентисане ка средини. Посебно занимљиво је да најчешће спавају у паровима по две тако што се загрле ножицама. Матица која је задужена за производњу јаја спава током ноћи кад обави сав дневни посао, док пчеле радилице док су младе све своје време проводе у кошници бринући о матици и њеним јајима. Они производе восак из посебне жлезде на стомаку и од њега праве саће у које се полажу јаја и где се чува мед. У кошници је све време прилично мрачно, па оне не зависе од светлости а да би обавили посао користе сензорне антене, ноге и друге вештине приликом кретања по кошници. Како пчеле радилице старе, шаљу се ван кошнице да скупљају нектар и полен са цвећа и других биљака. Тада се мења и њихов циклус сна јер зависе од сунца на основу чијег положаја се сналазе у природи, па спавају током ноћи. У случају да се задеси ван кошнице кад падне мрак и не може да се орјентише пчела ће заспати у цвету који се увече затвара. На овај начин ће бити заштићена од хладноће али и предатора и већ са првим зрацима сунца она се враћа у кошницу како би донела драгоцени нектар.

Илустрација: Пчеле спавају у пару и загрле се ножицама

Важност сна
Пчеле немају капке али се по њиховом понашању може закључити када спавају. Постају неуобичајено мирне са спуштеним антенама, грудни кош се спушта, а стомак им се опушта док крила леже на леђима. Да би реаговале потрбан им је додатни стимуланс што је једна од карактеристика сна која је типична за сисаре.
Као и човеку и пчелама радилицама које напорно прикушпљају храну сан је неопходан како би могле да функционишу. Наиме, пчеле имају врло специфичан језик и начин међусобне комуникације. Приликом скупљања хране користе чуло вида и мириса, унутар кошнице али и ван ње помаже им лучење феромона. Међутим, пчеле комуницирају и кроз јединствен плес и порете крила којим обавештавају остале радилице где се налази извор хране. Посебан језик пчелињег плеса укључује серију померања, махања и кружних покрета док се нагињу преко саћа. У плесу учествују само пчеле радилице које се баве исхраном и усмеравају своје сестре на нектар или полен . Кроз ове плесне покрете оне откривају правац извора хране у односу на кошницу као и приближну удаљеност. У случају да нису довољно наспаване праве грешке у овом плесу што може довести до непотребног лутања и трошења енергије у потрази за храном. Такође, услед недовољно сна приметни су проблеми са памћењем па им је теже да запате и науче нове ствари, али се и теже враћају до познатих извора хране. Врло слично људима зар не? Зато немојте да се изненадите ако приметите појединачно или у мањим групама пчеле како непомично леже на ивици легла јер је то знак да су уморне и да спавају пред сутрашњи још један напоран дан у прикупљању хране за друштво, пише сајт AZ animals.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.