Уље од бундеве голице, уљане тикве, познато као бренд „Олга” из Новог Милошева, у Банату, компаније ЈСО, продаје се на тржиштима Хрватске, Црне Горе и Бугарске, а велика очекивања компанија ЈСО има сада и од извоза свог уља у Кину.

Тамо потрошачи ово уље мешају са јогуртом.

У постојбини бундеве голице − Аустрији, одакле компанија и купује семе, уље од бундеве иде уз сладолед од ваниле. Домаћи потрошачи бундевино уље користе у салатама, уз меке беле сиреве и мало маснија меса, свињетину, а могу га купити у свим мало боље снабдевеним маркетима.

− За уље од бундеве знају наши потрошачи и користе га у исхрани па бундевино уље за њих не представља нов производ − рекао је за „Дневник” менаџер инопродаје у ЈСО Александар Бошковић и навео да је компанија специјализована за производњу бундевиног уља, али, између осталих производа, израђују и путер од бундеве и бундевин протеин извучен из семена.

800 хектара земље, а на трећини уљана тиква

Од изласка на кинеско тржиште компанија ЈСО има велика очекивања, али тек је покренут извоз и зато је још рано говорити о том пословном подухвату.

− Годишње из нашег погона изађе милион боца бундевиног уља, али ту су и друге намирнице које производимо у већем обиму па верујемо да ће, уз бундевино уље, у наредном периоду и други наши производи наћи место на огромном кинеском тржишту и заинтересовати кинеске потрошаче − истакао је Бошковић.

1.000.000 боца годишње произведе се уља од бундеве голице

На домаћем тржишту се још три компаније баве истом делатношћу и оне могу да им буду конкуренција. Постоје и још три мање, које им нису конкуренти.

Сајам ове године био бољи

Током недавног Пољопривредног сајма у Новом Саду компанја ЈСО имала је доста пословних контаката са домаћим и страним партнерима заинтересованим за сарадњу.

− Сајам је ове године за нас био бољи него лане, било је више пословних контаката који могу да прерасту у озбиљне послове. И посетилаца је било више, задржавали су се на нашем штанду и куповали наше производе − рекао је менаџер инопродаје Александар Бошковић.

Компанија има 800 хектара ораница у Новом Милешеву. Бундеву голицу сеје на трећини те површине.

− Због Пх вредности земљишта, пошто бундева голица извлачи хранљиве материје из земље, не можемо стално сејати бундеву на истом месту, већ парцеле под уљаном тиквом мењамо − објаснио је Бошковић и додао да су заинтересовани и за кооперацију са пољопривредним газдинствима из околине и шире, посебно ако кинеско тржиште буде показало интересовање за намирнице од бундеве голице . − Имамо потпуно заокружен процес производње. За осам сати можемо да бундеве уберемо, транспортујемо, оперемо, осушимо, упакујемо, ускладиштимо семе и тако у потпуности сачувамо и најмањи хранљиви састојак које семе будневе голице садржи.

З. Делић

Извор: Dnevnik.rs

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.