Фасцинантна поља лаванде обојена у најлепше нијансе љубичасте боје симбол су Провансе, међутим једно такво поље ниче и у срцу западне Србије. У чачанском селу Милићевци, на имању Бојана Миленковића ова биљка специфична за Француску пуста корење.

– Ми смо се налазимо у воћарском крају и овде постоје неке традиционалне културе које се на овим просторима гаје, попут крвног биља, кукуруза и кромпира, међутим лаванда коју смо ми одабрали да гајимо, односно еглеска “аугостофолија вера”, њој погодују ови услови. Ова сорта лаванде је у пуном роду, и може око килограм да донесе цвета – прича Бојан за агенцију РИНА.

Миленковици ових дана у кругу породице секу цветове лаванде и припремају за производњу, очекујући њено ново коло.

– Лаванда је спефична и у Србији има свега неколико произвођача, али све их више има у расадницима, тако да је понуда све већа, и доста се људи одлучује да је изгаја, додаје наш саговорник.

Илустрација: Миленковићи верују у будућност ове медитеранске биљке у чачанском крају

На самом почетку узгајања лаванде, Миленковићи су били благо неповерљиви, међутим данас верују у будућност ове медитеранске биљке у чачанском крају.

– Иако важи да је лаванда погодна за приморске и топлије крајеве, како ствари стоје стигла је и успева код нас. Надамо се да ћемо успети, иако смо ми подржали иницијативу деце, добро им дођемо као помоћ да се поља лаванде обраде – додаје Славко Миленовић.

Иако лавандама међу шљивама није изворно станиште, Бојан је пример да се она може успешно узгајати и у селима у срцу Шумадије.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/313921/sumadijska-provansa/vest

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.