Астечкој богињи је, због неузвраћене љубави, препукло срце. Када су капи њене крви пале на земљу, ту је израстао цвет ватрено црвених листова, каже легенда у земљи постојбине необично лепе биљке, Божићне звезде. Сувише тужна легенда за овако савршену зимску лепотицу, која  у овом периоду има своје тржиште и потражњу . Божићна звезда, последњих година постаје неизоставни знак пажње али и део аранжмана којима украшавамо своје домове у време божићних и новогодишњих празника. Породица Чоловић из Краљева је ову ватрену биљку уврстила у своју производњу и поделила са нама  мале тајне како да нам дуже траје.

Последњих година Божићна Звезда, чест је поклон, али како у нашој земљи нема дугу традицију гајења, углавном служи као сезонски украс. Њени цветови, који могу бити у наранџастој, крем, белој, а најчешће црвеној боји, су листови, коју су временом поцрвенели. Да ли због тога или једноставно чињенице да долази са другог континента топлије и влажније климе, ова биљка захтева мало бољу  негу. Да употпуне празничну атмосферу овако живим детаљем побринула се Цветна оаза Чоловић која ватрену биљку узгаја већ неколико година.

„Ми смо је у свој програм уврстили пре неких осам година. Била нам је изазов, али и потреба тржишта, јер је почела интензивно да се тражи. Количину планирамо на основу продаје из претходне године, тако да нам она заузме један од 5 бродова,  у нашем расаднику.  Њена производња почиње негде јуна, јула месеца. Стиже на тржиште почетком новембра али интензивна продаја почиње у децембру, тако да је до Нове године углавном испоручимо маркетима, цвећарам и нашим осталим купцима. За купце квалитет и изглед крајњег производа је важан, а божићну звезду све више траже. Највише се прода за Свetog Николу, што је интересантно. Вероватно као поклон за славу и остане у време предстојећих празника. До пре дестак година готово да није постојала у нашим радњама.  Да није ове биљке можда би одмарали током лета, међутим са њом смо заокружили целогодишњу производњу. После ње једино још продајемо пшеницу пред Божић” почиње нашу причу за Агробизнис магазин Драганa Чоловић, власница газдинства ,,Цветна оаза “ у приградском насељу Чибуковац код Краљева.

За оне који не знају, постојбина ове биљке која цвета око Божића је Јужна Америка, односно Мексико,где расте као жбун и спада  у породицу млечика. Ботаничко име ове биљке је Euphorbia pulcherrima и добила га је по Еупхорбусу, лекару нумидијског краља Јубе. Према предању он је први користио сок биљке, који је отрован, као лек.

Како није карактеристичан  за Србију, уврежено је мишљење да је знатно теже за производњу, мада чини се и скупља у односу на друге саксијске лепотице.

,,Да ли због тога или једноставно чињенице да долази са другог континента топлије и влажније климе, ова биљка захтева мало већу негу. Божићну звезду могу да нападну биљне ваши. Штити се једино инсектицидом који су адекватни за те болести. Мора паметно да се процени за цео временски период, а све се купује; саксије, семена, земља и све је увозно, а све то подиже цену крајњег производа. Међутим, крајњи производ код нас је обезвређен. Ми сарађујемо са једном фирмом из Новог Сада. Од њих добијамо биљке. Ко сам успе да ожили звезду тај ће имати и већу зараду, што је врло тешко. Ми смо је добавили јула месеца и до новембра траје процес производње, узгоја, раста, улагања. Не трпи хладноћу, па смо рано почели и са грјањем што увећава трошкове производње. Све друго ни мање ни више, није захтевно у односу на  друге биљаке које производимо у нашим пластеницима“.

Остатак текста прочитајте ОВДЕ

Најлепше јесење ЦВЕЋЕ које неправедно прати ЛОШ ГЛАС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.